ujka-vanja_bitef-2010Gran pri 44. Bitefa za predstavu „Ujka Vanja“

 

Glavnu nagradu 44. Bitefa – Gran pri „Mira Trailović“ dobila je predstava „Ujka Vanja“ u režiji Jirgena Goša i izvodjenju „Dojčes teatra“ iz Berlina. Specijalna nagrada pripala je madjarskoj predstavi „Frankenštajn-projekt“ u režiji Kornela Mundruca. Odluka žirija, čija je predsednica bila pozorišna umetnica iz Hrvatske Nataša Rajković, saopštena je kasno sinoć na završetku 44. Bitefa na kojem je u glavnoj selekciji izvedeno deset predstava iz osam zemalja.

Gran pri je dodeljen većinom glasova, a Rajkovićeva je obrazložila da je nemačka verzija Čehovljeve drame „Ujka Vanja“ – predstava neosporne vrednosti, što je jasno i neteatarskim ljudima. „Ono što je važno u pozorišnom smislu jeste da nas ta predstava upozorava na činjenicu da nešto što na sceni deluje vrlo jednostavno, zapravo nije lako napraviti“, dodala je ona.

Povezana vest:  Novak Đoković u Čikaškim perverzijama

Odluka o Specijalnoj nagradi takodje je doneta većinom glasova, a dodeljena je „Frankenštajn projektu“ za vešto i hrabro hodanje izmedju diletantizma (u izvornom značenju) i profesionalizma.

Članovi žirija bili su teatrolog Elena Kovalska iz Rusije, rediteljka i dramska autorka Djanina Karbonariju iz Rumunije, kao i glumac Damjan Kecojević i reditelj Bojan Djordjev iz Srbije.

Umetnički direktor Bitefa Jovan Ćirilov saopštio je da je i nagrada publike pripala predstavi „Ujka Vanja“, koja je dobila prosečnu ocenu 4,63 u tradicionalnom glasanju gledalaca. Na drugom i trećem mestu našle su se domaće predstave – „Ko bi hteo mamu kao moju“ pozorišta „Duško Radović“ (ocena 4,54) i „Bahantkinje“ Narodnog pozorišta (4,41).

Povezana vest:  Dovršena restauracija Van Gogove Spavaće sobe

Ovom prilikom objavljeno je da je žiri „Politikine“ nagrade za najbolju režiju na 44. Bitefu većinom glasova dodelio to priznanje belgijskom reditelju Janu Lauersu za predstave „Izabelina soba“ i „Kuća jelena“.

U žiriju su bili Muharem Pervić, Marija Djordjević, Borka Trebješanin, Milena Jauković i Ana Tasić. Laureatu će pripasti grafika Vladimira Veličkovića „Tela 2“, koja će biti uručena u „Politici“.

Povezana vest:  SVETLANA VELMAR-JANKOVIĆ U „LAGUNI“ Početkom septembra naša poznata književnica Svetlana Velmar-Janković potpisala je ugovor sa izdavačkom kućom „Laguna“ o objavljivanju dve svoje knjige: prvog dela autobiografske proze pod naslovom „Prozraci“, koja će

Tasićeva je pročitala obrazloženje žirija da su „Lauersove predstave specifične posvete priči, imaginaciji, teatralnosti“. „Lauers u raštimovanoj, a zapravo  jasno koncipiranoj i strogo kontrolisanoj formi pronalazi vrednosti pozorišnog jezika, njegovu istinitost i neukaljanost, u našem vremenu brojnih laži i iluzija – medijskih, tržišnih, političkih, ličnih. Iako se u Lauersovim predstavama govori o traumama i greškama, one nose jednu bajkovitu vedrinu i neobični optimizam koji izbija iz svih kanala igre, preplavljuje ih svojom zaraznom nežnošću i iskrenošću“, ocenio je žiri „Politike“.