sajam-knjiga_2012

Vrata 57. sajma knjiga otvaraju se sutra u 10 sati
 
Međunarodni sajam knjiga u Beogradu otvoriće svoja vrata 57. put, sutra od 10 sati, a svečano će ga otvoriti u 18 sati dve dame literature – srpska i mađarska književnica Radmila Lazić i Noemi Seči.
Knjigoljupci, koji svih protekelih godina nisu izostali s najveće književne smotre u regionu i jednog od najvećih sajmova knjiga u Evropi, moći će, do 28. oktobra, da razgledaju štandove oko 800 učesnika, među kojima 489 direktnih izlagača, od toga 60 iz inostranstva.
Broj novih naslova biće skromniji nego prethodne godine, ali ponuda će biti veoma raznovrsna, jer izdavači su uložili ogromne napore da obezbede najbolja, najaktuelnija dela domaće i strane produkcije, tako da će neki naslovi imati svetsku premijeru u Beogradu.
Naš severni sused – Mađarska pobrinuo se da, kao ovogodišnji „domaćin“ sajma, predstavi, uz pomoć mladih autora, svoju recentnu književnu produkciju, a srpski izdavači su se postarali da ih dočekaju s novim prevodima knjiga, nama dobro znanih žvih klasika, uključujući nobelovca Imre Kertesa.
Za uzvrat, Mađarska će na svom štandu, koji je koncipirala pod sloganom „Kreativnost, razigranost, inovacija“, svakoga dana priređivati i projekcije fiulmova, razgovore o kulinarstvu, nastupe folklornih i plesnih grupa, a poklonicima šaha će se pružiti prilika da se sretnu s jednom od najvećih šahistkinja na svetu – Juditom Polgar.
Sa čitaocima će se na sjamu družiti Miljenko Jerkogić i Ante Tomić iz Hrvatske, Havijer Moro iz Španije, Amir Or iz Izraela i još mnogo autora iz Slovenije, Italije, BiH, Holandije, Rusije, Makedonije, Francuske, Češke…
Sada, već tvradicionalni prateći programi ove godine će se fokusirati na nekoliko tema – položaj srpske književnosti u regionu, mađarska književnost druge polovine 20. veka, regionalna produkcija knjiga.
Biće tu i razgovora između srpskih i mađarskih pisaca o (ne)moći književnosti, fenomenu bestselera, o organizovanju rezidencijalnog boravka srpskih pisaca u inostranstvu i stranih kod nas…
Ove godine će biti obeleženi jubileji Borilsava Pekića, Stevana Raičkovića i Radomira Konstantinovića, a pripemljeno je i nekoliko zanimljiivih izložbi „Regonalna književna periodika“, „Kultura ćirilice i kaligrafije“,“Bibiana“ o najlepšim knjigama za decu iz Slovačke…
Svi izlagači su se pripremili da u četvrtak (26. oktobar) prirede posebne programe za školarce na „njihov dan“, koji će otvoriti ministar nauke i prosvete Željko Obradović.
Uručenje nagrada Sajma je u četvrtak, (25. okrobra) za izdavača godine, izdavački poduhvat godine i dečiju knjigu. Takođe, biće uručena nagrada „Dositej Obradović“ stranom izdavaču s kontinuiranim doprinosom u objavljivanju i promociji srpske književnosti. Ove godine, ta nagrada dodeljuje se slovačkoj kući „Kalligram“.
Akreditovani novinari će, kao i prethodnih 18 godina, moći da glasaju za najboljeg izdavača i za najprofesionalnijeg u pogledu odnosa prema medijima.
Poslednjeg dana sajma, Otvorena knjiga“ biće predata predstavniku Poljske, koja će biti počasni gost 58. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2013. godine.
Organizatori sajma, treću godinu za redom, nisu podizali cenu ulaznica i pojedinačna je 250 dinara, za grupne posete 150, a za porodične ulaznice 600 dinara.
Predsednik Organizaciopnog odbora Sajma knjiga Željko Ožegović uputio je poziv posetiocima da ponesu sa sobom barem jednu knjigu i uključe se u prikupljanje knjiga za školske biblioteke koje nemaju sredstava za popunjavanje svojih fondova.
Povezana vest:  Koncert: Bicinium - Scensko muzički krug