exagon_Furtive eGT Kompanija Exagon Motors u Parizu predstavlja električni kupe Furtive eGT

 

Kompanija Exagon Motors, kao odeljenje korporacije Exagon Engineering, pripremila je za domaći sajam automobila u Parizu veliku i iznenadnu premijeru prilično važnog sportskog električnog automobila.

Exagon je u saradnji sa velikim kompanijama kao što su Michelin, Saft i Siemens razvio atraktivni Furtive-eGT sportski kupe, a koji će na svoj način doneti svojevrsnu revoluciju među električne automobile.

Povezana vest:  Sporazum o isporuci OEM vozila između Suzuki i Mitsubishi korporacija

Naime, Furtive-eGT koji može da smesti četiri putnika za pogon koristi dva elektromotora, a svaki proizvodi 170 KS. Uz kompaktne dimenzije i odmerenu težinu, ovako snažan električni pogon omogućava ubrzanje do 100 km/h za samo 3,5 sekunde ali i maksimalnu brzinu od 250 km/h.

U svakom slučaju, eGT će pokazati dramatičan napredak električnih automobila, koji već sada mogu ponuditi performanse nemreljivo rastrošnijih supersportskih zagađivača.

Povezana vest:  Mazda na Sajmu automobila u Kragujevcu

I Furtive eGT koristi sličan princip kao i već proslavljeni Chevrolet Volt, pa je tako u stanju da ponudi povećani domet. Sa potpuno električnim pogonom eGT može preći nešto preko 400 kilometara, dok uz pomoć malog generatora to rastojanje raste na sasvim prihvatljivih 805 kilometara.

Ostale detalje, kao i samu cenu ovog atraktivnog kupea, Exagon planira da objavi tek prilikom zvanične svetske premijere na sajmu automobila u Parizu. Za sada je samo sigurno da će komercijalizacija francuskog električnog sportiste početi tek krajem 2012. godine.

Povezana vest:  Automobil 2010. godine - Citroen C3