U „BASF-ovom izveštaju o bojama za završne automobilske premaze”, BASF-ov Sektor premaza predstavio je globalnu analizu distribucije boja na tržištu automobila tokom 2018. godine. Ahromatske boje – bela, crna, siva i srebrna – nastavljaju da dominiraju putevima. Gotovo 80 odsto automobila na svetu proizvedeno je u nekoj od tih boja. Bela je najpopularnija među njima. Svaki četvrti automobil u Severnoj Americi, skoro svaki treći automobil u Evropi i svaki drugi automobil u azijsko-pacifičkoj regiji je bele boje. Popularnost srebrne boje neznatno je opala u odnosu na prethodnu godinu.

Među ostalim bojama, najzastupljenija je plava, a posle nje dolazi crvena. Ove hromatske boje popularnije su među manjim vozilima, kao što su, na primer, kompaktni i subkompaktni automobili. Popularnost hromatskih boja je značajno opala u segmentu većih vozila. U odnosu na prethodnu godinu, među njima su značajno popularnije crna i bela.

» Dodatne informacije o distribuciji boja u svetu

Efekti stvaraju nove varijacije boja u Evropi

Gotovo svaki peti automobil u Evropi je sive boje. Siva je zamenila crnu na mestu druge najpopularnije boje. Kupci mogu da biraju neku od 110 varijacija, od svetlo sive do tamnog metalik antracitnih nijansi. Plava nudi još širi izbor. Sa oko 140 različitih nijansi, ona je najraznolikija boja u regiji. Sa udelom od 11 odsto u 2018. godini, nadvladala je srebrnu koja je postala četvrta najpoželjnija automobilska boja u Evropi.

Povezana vest:  Prodaja automobila u EU i dalje raste

Metalik i sedefasti efekati doprinose jedinstvenom izgledu automobila. U 2018, dve trećine svih vozila imalo je neki premaz sa efektom. Što je automobil veći, veća je i verovatnoća da će imati premaz sa specijalnim efekatom. Tamne boje poput crne i sive uglavnom imaju metalik odsjaj, dok su svetle boje uglavnom čistih nijansi. „Pejzaž automobilskih boja se neprestano menja i oblikuje novim i inspirativnim idejama”, izjavio je Mark Gutjar, šef BASF-ovog Sektora za dizajn završnih automobilskih premaza u BASF-ovom Sektoru premaza u Evropi.

» Dodatne informacije o distribuciji boja u Evropi

Bela je najpopularnija u azijsko-pacifičkoj regiji, ali hromatske boje takođe dobijaju na značaju

Bela boja je popularna u azijsko-pacifičkoj regiji više nego bilo gde na svetu. Čak 53 odsto novih automobila je bele boje, a njena rasprostranjenost značajno je porasla u poređenju sa prošlom godinom. Među hromatskim bojama, crvena je i dalje prvi izbor. Plava je, pak, sustiže. Zanimljiva je činjenica da braon boja ostaje naročito popularna među SUV vozilima, ali interesovanje za nju pokazuje znakove stagnacije što ukazuje da njena važnost u tom segmentu možda prolazi.

Kupci automobila u azijsko-pacifičkoj regiji sve više povezuju boje sa svojim stavovima i načinom života. Na primer, metalik i sjajno crna su sve traženije u više segmenata automobila. Čak i kod subkompaktnih vozila, nijanse srebrne i sive sa svetlucavim efektima postaju češća pojava. Ovo se naročito ogleda na kineskom tržištu gde je prisutan sve širi dijapazon boja. „Raznolikost hromatskih boja je očigledna, jer se crvena, plava, žuta, braon i zlatna boja javljaju u gotovo svakom segmentu. Potrošači u Kini otvoreno pokazuju svoj ukus u pogledu automobilskih boja, više nego što su to činili pre”, izjavio je Čiharu Macuhara, direktorka BASF-ovog Sektora za dizajn završnih automobilskih premaza u BASF-ovom Sektoru premaza u regiji Azije i Pacifika.

Povezana vest:  Mazdin novi i-ELOOP sistem kočenja

» Dodatne informacije o distribuciji boja u regiji Azije i Pacifika

Diverzitet današnjih ahromatskih boja u Severnoj Americi nudi pogled u budućnost

U 2018. godini, ahromatske boje ostale su među najpopularnijim u Severnoj Americi, i pokrivaju čak 75 odsto proizvodnje na tržištu. Među ahromatskim bojama, bela ostaje na vodećoj poziciji. Osim ahromatskih nijansi, potrošači i pokazuju sve veću sklonost ka crvenoj, pogotovo u segmentima pikap vozila i sportskih automobila. Udeo plave i njenih nijansi ostao je gotovo isti kao prošle godine.

U poslednjih deset godina, krosoveri (CUV) postali su dominantni među vozilima u Severnoj Americi. CUV vozilo spaja osobenosti SUV vozila, poput sigurnosti i udobnosti pri vožnji, sa drugim pogodnostima, poput potrošnje goriva. Zbog toga krosoveri privlače veliki broj kupaca. Bela prednjači i u ovom segmentu, a prate je crna i siva. Nijanse crvene i plave su takođe tražene i privlače gotovo jednak broj kupaca. „U premazima velikih površina za CUV vozila, industrija nastoji da nađe odgovarajući vizuelni izraz koji odgovara nameni vozila i povezuje ga sa imidžem brenda”, istakao je Pol Čornij, Predsednik sektora za dizajn automobilskih boja u BASF-u u Severnoj Americi.

Povezana vest:  Prve fotografije: Chevrolet Cruze HB

» Dodatne informacije o distribuciji boja u Severnoj Americi

Poznavanje trendova i inovativni koncepti boja

BASF-ov Sektor premaza prati i razume trendove u materijalima i bojama, a to znanje koristi kako bi predvideo koje će boje igrati ključnu ulogu na automobilskom tržištu u budućnosti. Svake godine, dizajneri ovog sektora objavljiju „Trendove u automobilskim bojama”, inovativnu kolekciju od 65 novih boja zasnovanu na opsežnom istraživanju i temeljnoj analizi globalnih trendova i kulturoloških promena koje će se odraziti na automobilske boje u narednih tri do pet godina.

Boja i održivost

U okviru inovacija u dizajnu boja, BASF nudi veliki izbor održivih rešenja za premaze za automobilsku industriju. Među njima se nalaze premazi koji omogućuju kraće procese nanošenja i sušenja, što može smanjiti emisiju CO2 čak do 20 odsto, temeljni premazi na vodenoj bazi koji zadovoljavaju stroge globalne propise o smanjenju sadržaja hlapivih organskih spojeva (HOS) i premazi sa funkcijom upravljanja temperaturom, zahvaljujući kojima se površina automobila ne zagreva kao kod konvencionalnih premaza, ujedno smanjuju zagrevanje unutrašnjosti automobila.