„ACT/9”, izveštaj o završnim automobilskim premazima za 2019/20. godinu, predstavlja potrebu za oblikovanjem budućnosti sa aktivnim stavom. Analizom tehnoloških trendova i društvenih promena, dizajneri iz BASF-ovog Sektora premaza pretočili su ovu potrebu u kolekciju budućih inspiracija za automobilske premaze. Četiri dizajnerska studija iz Severne Amerike, Evrope, Bliskog Istoka, Afrike i Azije zajedno su radila na ovoj kolekciji. Fokus na ovim regijama stvara duboko razumevanje tržišta i njihovih pokretača boja.

Globalni trendovi u bojama reflektuju pozitivnu posvećenost u povezivanju digitalnih inovacija i ljudskih potreba. Rastući značaj digitalizacije označava konačno prihvatanje računarske podrške. Odlučno promišljanje o resursima stvara nove pejzaže proizvoda i obrasce potrošnje.

Raznovrsnost u bojama ukazuje na otvorenost ka digitalnom napretku

Višestruke nijanse i izrazito različiti nivoi boja karakterišu otvorene stavove prema napretku u digitalizaciji. Digitalna podrška se sada smatra prirodnim delom života, a njen uticaj nastavlja da raste. Obojenost buduće mobilnosti, stoga, mora biti toplijeg i pristupačnijeg izgleda. Atipične automobilske boje poput žućkastih tonova i složenih metalik zlatnih nijansi su u skladu sa ovom tendencijom.

Varijante metalik nijansi oslikavaju posvećenost potrošača društvenim promenama

Povezana vest:  Bez promena u prodaji i servisiranju Volvo automobila u Srbiji

Trendovi u automobilskim bojama oslikavaju opservaciju dizajnera da postoji rastuća želja za esencijalnim promenama. Ovo utiče ne samo na potrošačke obrasce i ponašanja, već i na lične ciljeve. Kako su stalni i stabilni poslovi retki za većinu mladih ljudi, jednolične biografije su zamenjene raznolikim životnim stilovima – ono što danas nazivamo „slash” generacijom. Ona zahteva fleksibilne stavove i u obrascima mobilnosti. Stavovi „slash” generacije su fleksibilni i kreativni, i nude pravu ravnotežu između posla i slobodnog vremena. Ova interakcija se vidi u nizu metalik i punih boja, od svetlih do tamnih nijansi.

Pored toga, brojne inicijative koje pokreću potrošači i industrija promovišu duboko preispitivanje životnih ciklusa materijala. Dizajneri iz BASF-ovog Sektora premaza transformišu ove tendencije u inovativne koncepte boja koji kombinuju estetiku i održivost.

 

Region Evrope, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA) – Definisanje novih standarda

Izuzetno pozitivni stavovi nagoveštavaju nadolazeće promene društvenih konvencija u regionu Evrope, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA), u kojoj jedinstveni premazi poput metalik ljubičaste mogu postati uobičajeniji. Ono što naglašava taj optimizam je stalno rastući značaj individualnog u dizajnerskim konceptima, što se ogleda u kompleksnim metalik nijansama u bež i zlatnim tonovima. Još jedan aspekt u ovoj regiji je istraživanje ljudskih potreba u kontekstu automatizovane mobilnosti. Stoga selekciju boja u EMEA-i karakteriše veštački izgled koji briše efekte, ali daje funkcionalnost. Ovo takođe objašnjava i pristup progresivnim idejama.

Povezana vest:  FIAT-ov TWINAIR PROGLAŠEN „MEĐUNARODNIM MOTOROM 2011. GODINE“

Azija i Pacifik – Svest o novom području delovanja uvodi uravnoteženu paletu toplih boja

Duh svestranog života se manifestuje u svesti o novom području delovanja u azijskim urbanim društvima. Tradicija se spaja sa novim impulsima održive proizvodnje i uvodi uravnoteženu paletu toplih boja sa mirnim, zasićenim presijavanjima. Ovi premazi prevazilaze stereotipne boje i površine, uz sveže beličasto-srebrne nijanse i kompleksnije tople boje.

Iako u Aziji postoji stav koji je okrenut tehnologiji i favorizuje svetle boje poput neutralnih metalik i plavih, ona emotivnija strana budućnosti automobilske tehnologije se otkriva u tamnim i sirovim bojama poput metalik sive ili senzualne ljubičaste. Skroman i poznat raspon boja u Aziji čini vizionarske automobilske koncepte primenljivijima.

Severna Amerika – Nijanse koje menjaju boju reflektuju digitalne i životne trendove

Povezana vest:  Volvo na Beotruck-u

Kontinuirana fascinacija tehnologijom u Severnoj Americi, spojena sa novim pristupom posedovanju i ko-kreaciji, rezultira u promeni palete boja u odnosu na prethodne godine i manifestuje se kroz raznobojna presijavanja više nego kroz kontrast svetlo/tamno. Takođe se javlja i omekšavanje teksture u metalik efektu. Nova paleta boja spaja razumevanje ljudskih interakcija sa mašinama, podvojenost duha i tela, kao i slaganje svesnog sa nesvesnim. Takođe se naglašava i spajanje funkcionalnosti i estetike. Bilo da je reč o kreiranju selekcije boja kako bi se olakšali inženjerski zahtevi ili o fokusiranju na upotrebu ekoloških boja i proizvoda, dizajn u ovoj regiji je povezan sa očekivanjima u pogledu performansi i noviteta.

Ekspertiza u Sektoru premaza

Svake godine dizajneri iz BASF-ovog Sektora premaza pretoče svoja otkrića i prognoze za tehnološke i društvene promene u kolekciju koja će uticati na automobilske boje u narednih tri do pet godina. Oni intenzivno istražuju buduće trendove na kojima temelje razvoj površina, tekstura i boja. Kao rezultat, dizajneri predstavljaju globalne trendove na područjima Evrope, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA), Pacifičke Azije (AP) i Severne Amerike (NA).