bmw_X3_1

Novi BMW X3 je Terenski automobil 2011. godine

Prema glasovima čitalaca nemačkog časopisa „Off Road“, najnoviji član BMW porodice modela X, osvojio je prvo mesto u kategoriji sportskih terenskih vozila.

Samo nekoliko nedelja posle premijere, već je proglašen za „Terenski automobil godine“. Novi BMW X3 je ostavio utisak među obožavaocima vozila sa pogonom na četiri točka: čitaoci nemačkog časopisa „Of roud“ (Off road) su glasali u njegovu korist u kategoriji sportskih terenskih vozila (SUV). Ova titula postavlja novi BMW X3 na mesto njegovog prethodnika, koji je poneo titulu „Terenski automobil godine“ dve uzastopne godine: 2006. i 2007. Najnovije glasanje čitalaca donelo je izuzetan plasman i za druga dva BMW X modela: BMW X6 Sports Activity Coupe se plasirao na drugom mestu u kategoriji „Krosovera“, dok je BMW X5 zauzeo treće mesto među „Luksuznim terenskim vozilima“.

Povezana vest:  Corvette zasijala u Velikoj Jabuci

Ovaj trostruki uspeh porodice BMW X modela predstavlja još jedan dokaz privlačnosti i popularnosti ovog koncepta. Njegova trijumfalna karijera je započela 1999. sa pojavom prve generacije X5, koju je BMW prozvao „segmentom vozila za sportske aktivnosti“. Ubrzo nekon toga je usledio prvi BMW X3, kao i BMW inteligentni sistem pogona na sva četiri točka po imenu xDrive. Elektronska kontrola stabilnosti ne samo da je učinila vuču pouzdanom, već daje i maksimalnu stabilnost na klizavim podlogama, kao i izuzetnu dinamiku na na putevima dajući time iskustvu vožnje BMW automobila pečat jedinstvenog zadovoljstva. Zajedno sa modelima X6 i X1, ovaj koncept je pronašao svoj put u nove segmente automobilizma. Oba modela su bez premca u oblasti luksuznih automobila.

Nasuprot tome, novi BMW X3 se priključuje segmentu u kome se nalaze modeli drugih proizvođača automobila. Zahvaljujući svojim sistematski negovanim kvalitetima, BMW X3 je još jednom postavio standard u ovoj kategoriji – što predstavlja brzu reakciju na činjenicu da je proglašen „Terenskim automobilom godine“. Motori dostupni u ovom sportskom automobilu daju superiorne performanse, a zahvaljujući BMW EfficientDynamcis i izuzetno nisku potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova. Od proleća 2011, među motorima se nalaze dva dizel i dva benzinska modela snage od 135 kW/184 Ks, pa do 225 kW/306 Ks. U zavisnosti od izbora motora, novi BMW X3 poseduje osmostepeni automatski menjač, bilo u standardnoj ili u opcionoj verziji. Potpuno nova tehnologija vešanja donosi primetni napredak kada su u pitanju pokretljivost automobila i udobnost vožnje, u odnosu na prethodni model.

Povezana vest:  Sedma generacija Golfa - najbolji Golf ikada!

Sa prtljažnim prostorom koji se može povećati sa 550 na 1.600 litara, kao i sa preklopnim naslonom zadnjeg sedišta, deljivim u odnosu 40:20:40, novi BMW X3 se može pohvaliti najvećim prostorom i najvećom fleksibilnošću u svom segmentu. Pored toga, ovaj model poseduje čitav niz inovativne opreme, sistema za asistenciju u vožnji i servisa za podršku BMW sistema ConnectedDrive, koji su jedinstveni među konkurencijom. Na primer, novi BMW X3 je jedini model u svojoj klasi sa opcionim vetrobranskim ekranom (Head-Up Display) i jedini koji omogućava upotrebu interneta u vozilu.

Povezana vest:  "Spajker" jedini kupac "Saba", čija je sudbina neizvesna

Glasanje za „Terenski automobil godine“ spada među najvažnije tradicionalne ankete čitalaca u Nemačkoj. Sa tradicijom koja seže čak do 1982. godine, čitaoci časopisa „Off Road“ jednom godišnje učestvuju u izboru za omiljeni automobil sa pogonom na četiri točka na nemačkom tržištu. Ove godine je izbor vršen između sto i jednog modela u osam kategorija.