Alfa_Romeo_4C_Concept

Premijerno na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi Alfa Romeo 4C concept

Na 81. Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, premijerno je predstavljen Alfa Romeo 4C Concept, koji po svojim performansama, čuvenom italijanskom dizajnu i tehničkoj superiornosti postavlja nove standarde u kategoriji kompaktnih sportskih vozila. Ovaj „super auto“ omogućava uživanje u vožnji uz potpunu bezbednost.

Concept 4C kupe dvosed, sa pogonom na zadnjim točkovima i motorom u sredini, može se pohvaliti velikom agilnošću. Kompaktnost je postignuta zahvaljujući dimenzijama ovog kupea: rastojanje između točkova od 2,4 metra je idealno uklopljeno u automobil dužine četiri metra. Sportskom duhu doprinosi i prefinjena spoljašnja linija, koja je primenjena i u enterijeru.

Povezana vest:  Snaga i udobnost: Opel Insignia OPC sa 6-stepenim automatskim menjačem

Alfa_Romeo_4C_Concept_2Novi Alfa Romeo 4C Concept koristi tehnologiju i materijale koji potiču od modela 8C Competizione: ugljenik, aluminijum, pogon na zadnjim točkovima, kao i tehnološka rešenja aktuelnih modela Alfa Romea. 1750 turbo benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem omogućava razvijanje maksimalne brzine od preko 250 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km za manje od pet sekundi. Uz novi “Alfa TCT” menjač sa dvostrukim kvačilom prisutan je i Alfa DNA dinamički kontrolni selektor, koji se aktivira putem prekidača i omogućava menjanje „težine“ na upravljaču i papučici za gas. Sistem vešanja je izuzetno sofisticiran i garantuje maksimalnu agilnost i prijanjanje uz put.

Povezana vest:  Alfa Romeo Giulietta sa novim dizel motorom

Zajednička karakteristika sa modelima Alfa Romeo 8C i 8C Spider je pogon na zadnjim točkovima i filozofija zasnovana na postizanju maksimalnog uživanja u vožnji, uz odlično ponašanje vozila na drumu. 8C Competizione i 8C Spider postižu ovaj cilj zahvaljujući velikoj snazi, dok se Alfa Romeo 4C Concept odlikuje ograničenom težinom, koju mu omogućava široka primena ugljenika, te je odnos težine i snage manji od 4 kg/ks. Karoserija je potpuno izgrađena od ugljenika, dok je u izradi zadnjeg rama i kutije menjača korišćen aluminijum. Rezultat je težina ispod 850 kg i optimizacija centra gravitacije vozila, što mu daje veću pokretljivosti i omogućava vožnju i na najzahtevnijim putevima.

Povezana vest:  Mazda3 pobednik u kompakt-klasi istraživanju instituta J.D. Power

Ukratko, Alfa Romeo 4C Concept je savršeni predstavnik Alfa Romeo brenda: uživanje u vožnji, “takmičarska” priroda i savršen odnos težine i snage, a njegove sportske osobine omogućavaju jedinstven osećaj u vožnji. Ovaj „super automobil“ će se naći u prodaji u drugoj polovini 2012. godine.