„Spajker“ jedini kupac „Saba“, čija je sudbina neizvesna

Sabb_9_3xInvesticiona grupa „Geni kapital“ povukla se iz nadmetanja za preuzimanje „Dženeral motorsove“ (GM) filijale „Sab“ (Saab), nakon čega je holandska kompanija „Spajker“ ostala jedini preostali ponuđač za spasavanje posrnule švedske autoindustrije, javljaju agencije.
Ponudu „Geni kapitala“ podržao je bio i milijarder Berni Eklston, vlasnik Formule. On je u nedelju izjavio da je „Geni“ spreman da preuzme „Saab“, ako „Spajkerova“ ponuda doživi kolaps, bez obzira što je ta holandska firma do sada imala veće šanse da kupi posrnuli švedski „Sab“.
Uprava grupe „Geni“ je, međutim, juče saopštila da se povlači iz trke, imajući u vidu činjenicu da proces kupovine „Saba“ traje godinu dana i da „nije jasno da li GM uopšte želi da proda“ tu svoju filijalu.
Izvršni direktor GM-a Ed Vitaker kazao je juče da je kompanija u „poodmakloj fazi“ pregovora sa „Spajkerom“ u vezi sa prodajom „Saba“, ali da se još ne može objaviti da je dogovor postignut. „Ako, i kada se to promeni, bićete obavešteni,“ reako je Vitaker.
Analitičari sumnjaju da „Spajker“, sa oko 110 zaposlenih, može da kupi „Saab“ koji ima 3.400 radnika, upozoravajući da su šanse za postizanje dogovora „minimalne.“ 
Bi-Bi-Si ističe da su akcije „Spajkera“ u ponedeljak porasle 77 odsto, posle nagoveštaja da bi mogao da postane vlasnik „Saaba“. 
GM je prošlog meseca najavio da počinje proces zatvaranja „Saba“, ali da će nastaviti da traži kupca. 
Izvršni direktor „Spajkera“ Viktor Miler nedavno je rizjavio da je „i dalje uveren“ da će dogovor biti potpisan, ali da je situacija „neizvesna.“
-Jasno je da se nastavljaju pregovori sa ‘Spajekrom’ za preuzimanje „Saba“ – izjavio je Vitaker, nakon što je juče zvanično potvrđeno da će ostati na mestu direktora GM-a.
„Spajker“, proizvođač skupih sportskih automobila, prodao je 43 vozila 2008. godine, kada je zabeležio gubitak od 35 miliona dolara. Šest godina stara kompanija, koja je prodala 23 automobila u prvoj polovini ove godine, još nije ostvarila profit.
GM pokušava da proda „Sab“ od januara minule godine. U junu 2008, GM je objavio da podržava prodaju poznate robne marke firmi „Kenigseg“, ali je taj dogovor propao. 
„Sab“ je lane zabeležio gubitak od 412 miliona dolara i nije poslovao sa profitom od 2001. godine.

Povezana vest:  Super Sports studija za Salon automobila u Ženevi: Opel Astra OPC EXTREME