Pre 105 godina pronađen najveći dijamant na svetu

Cullinan-DiamondU rudniku u blizini grada Pretorije u južnoj Africi pre tačno 105 godina, 26. januara 1905, menadžer Frederik Vels je otkrio najveći dijamant na svetu zvani Kalinan (Cullinan). 
„Velika zvezda Afrike“, što njegovo ime znači, u nebrušenom stanju je procenjen da ima više od 3.100 karata i težio je 622 grama. 
Od tog najvećeg svetskog dijamanta cepanjem i brušenjem napravljeno je devet velikih brilijanata i 96 manjih dragulja. 
Onaj najveći, u obliku suze vredne 530 karata, vlasništvo je britanske kraljice Elizabete Druge, čiju krunu krasi godinama, a svi ostali, takođe krase britanske kraljevske riznice.
Brušenje Kalinana počelo je 3. marta 1908. godine i trajalo je osam meseci.
Kada je otkrio taj dijamant, Vels je u početku mislio da su mu taj dragi kamen podmetnuli saradnici u rudniku kao šalu. Posle analiza se, međutim, pokazalo da se radi o pravom otkriću – dijamantu težine 3106,75 karata (621,35 grama). 
Ime Kalinan dobio je po vlasniku rudnika Tomasu Kalinanu, koji ga je otvorio 1902. godine.
imperial_state_crownKalinan je od vlasnika otkupila vlada južnoafričke burske države Transval (Transvaalu) 9. novembra 1907. i poklonila ga britanskom kralju Edvardu Sedmom (Eduard VII) povodom njegovog 66. rođendana. 
Dijamanti su od vajkada poznati ljudima, a njihova drugorazredna nalazišta su se nalazila u Indiji gde su eksploatisani ispiranjem iz nanosa.
U Južnoj Africi je 1871. otkriveno prvo nalazište dijamanata kod mesta Kimberli, prema kome se dijamantska ruda počela nazivati kimberlit.
Danas dubina rudnika dijamanata dostiže i hiljadu metara.
Prema najnovijim saznanjima dijamanti u kimberlitima nisu tu i nastali, već su ih nanosi doveli na površinu zemlje.
Pre toga se pretpostavljalo da su stvoreni pod uticajem toplote i pritiska tokom transporta nanosa od ugljenika.
Kimberliti se nalaze i u SAD, Kanadi, Australiji i Brazilu, a u Sibiru u oblasti Jakutska. Dijamanti, a od njih izbrušeni brilijanti smatraju se i „najboljim prijateljima“ mnogih žena.
U doba ekonomskih kriza trgovci dijamante smatraju kao sigurnu investiciju. Dijamanti, međutim, ne garantuju profit. 
To je potvrdio i izraelski milijarder ruskog porekla Lev Levijev, koji je najveći konkurent južnoafričkom dijamantskom koncernu „De Birs“ (De Beers). On razmišlja o prodaji svoje ruske fabrike za preradu dijamanata kako bi isplatio kredite koje je uzeo od četiri izraelske banke. 
Najveći brušeni dijamant na svetu je „Zlatni jubilej“ (Golden Jubilee), od 546 karata, koji se nalazi na kruni tajlandskog kralja. 

Povezana vest:  Maxi nagradio najvernije kupce