Opelovo lako elektricno vozilo

OPEL NA 64. MEĐUNARODNOM SAJMU AUTOMOBILA U FRANKFURTU

Opelovo lako električno vozilo: 100 km za 1 evro

Ušteda energije, efikasnost i lagan dizajn su u centru pažnje na 64. Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu. Opel je snažno prigrlio centralno mesto sa sasvim novim električnim vozilom koje se napaja na baterije. RAK-e otvara novo poglavlje u domenu električne mobilnosti i proširuje Opelovu pionirsku ulogu u alternativnim pogonskim sistemima. Radikalno RAK-e vozilo definiše minimalna cena energije, 100 km za 1 evro, 1/3 težine modernog malog automobila i maksimalna brzina od 120 km/h.

„Mi želimo da razvijamo električna vozila koja svako može da priušti. Amperin koncept produživača dometa demonstrira našu lidersku poziciju u elektrifikaciji automobila, RAK-e eksperimentalno vozilo želi da ponudi cene koje čak i mlađi kupci mogu da priušte. RAK-e ima opušten izgled i veliki potencijal. Ubuduće, efikasnost će se meriti evrima, a ne litrima na 100 km; danas sa zadovoljstvom predstavljamo naš „auto od 1 evra“, rekao je Karl-Fridrih Strake, izvršni direktor Opela, na svetskoj premijeri u Frankfurtu.

Lagani koncept RAK-e vozila zasnovan je na čeličnoj strukturi prostornog rama ispod konvencionalnog sintetičkog materijala. To omogućava visok stepen bezbednosti kao i pristupačnu cenu. Opel namerno izbegava da koristi skupe kompozitne materijale u svojoj filozofiji dizajna lake kategorije, kako bi električnu mobilnost učinio dostupnom što većem broju ljudi.

Povezana vest:  Dočekajte zimu spremni

Ime “RAK- e” asocira na pionirski duh Frica fon Opela i njegovog revolucionarnog automobila na raketni pogon iz prošlog veka. Godine 1928. RAK 2 je katapultirao unuka osnivača kompanije, Adama Opela, do maksimalne brzine od 228 km/h. Slovo „e“ ne predstavlja samo električnost, već se opet bavi idejom revolucionarnih eksperimentalnih vozila.

„RAK-e je inspirisan bogatstvom našeg iskustva u domenu elektromobilnosti, a pre svega Amperom“, objašnjava Mark Adams, potpredsednik sektora dizajna. „Ovaj napredan koncept stvara novu klasu električnih vozila; ovako bi budućnost mobilnosti sa „mojim prvim e-Opelom“ mogla da izgleda. Sa nestrpljenjem iščekujemo da vidimo reakcije posetilaca sajma.”

Dizajn: Povezujemo zabavu i funkcionalnost

Potencijal spektakularnog eksperimentalnog vozila se ogleda u inovativnom dizajnu. Karoserija je napravljena od potpuno reciklirajućeg sintetičkog materijala: putnička kabina sa dva sedišta podseća na letelicu. Zahvaljujući velikom svodu kokpita, vozač i suvozač uživaju u osećaju prostranosti i sveobuhvatne vidljivosti. Prednje sedište, stub volana i nasloni za ruke se automatski naginju napred kako bi omogućili lak ulazak; daljinski upravljač preko pametnog telefona pojačava vizuelni efekat ove radnje. Papučice i volan se prilagođavaju visini vozača.

Sportski karakter ovog dvoseda je naglašen vidljivim komponentama šasije, kao što su prednje disk kočnice integrisane u točak i zadnje oglibljenje preuzeto sa motocikla. Zadnji točkovi pojačavaju agilnost sa širinom gazišta od samo 600 mm.

Povezana vest:  Opelov direktor Lohscheller primio nagradu “Međunardni Kombi godine” za novi Opel Vivaro-e

“Auto od 1 evra ”: Električni pogonski sistem sa minimalnim troškovima vožnje

Ciljevi razvoja – dinamične performanse, mala masa i optimalna efikasnost uparene sa maksimalnom jednostavnošću – ogledaju se u izgledu. Mlade, ekološki osvešćene ili ljubitelje tehnologije, RAK-e privlači raznovrsne kupce kojima je opušten izgled električnog vozila jednako bitan kao i njegova potrošnja energije.

Oko 3 metra dugačak i 119 cm visok, aerodinamični RAK-e nudi vožnju sa nultom emisijom sa minimalnim troškovimaza gorivo. Nakon punjenja baterije u trajanju od tri sata, po ceni od oko jednog evra, eksperimentalno vozilo ima domet do 100 km. Ovo je rezultat kombinacije male težine, minimalnog prednjeg dela, niskog otpora kotrljanja i visokoefikasnog električnog pogonskog sistema.

Potrošnja energije po osobi je 10 puta manja nego u slučaju ekonomičnog malog automobila. U kokpitu se nalaze ekrani koji prikazuju stanje baterije ili najbližu stanicu za punjenje, oprema za informacije i zabavu, te ekrani koji regulišu grejanje i hlađenje.

Rani početak: Električna vožnja sa 16 godina

Širok spektar opcija sa mnoštvom boja, materijala i oblika bi omogućio kupcima da personalizuju RAK-e i da ga prilagode njegovom ili njenom ukusu. Upečatljiva farba, u oštrom kontrastu sa krovom, i futuristička LED svetla, su namenjeni isključivo mlađim kupcima, „grupi kupaca za koje imamo više novih ideja nego ikada pre“, rekao je Mark Adams.  U skladu sa lokalnim zakonima, čak i 16-godišnjaci mogu da započnu svoju karijeru vozača u RAK-e automobilima, ograničavanjem maksimalne brzine na 45 km/h.

Povezana vest:  Peugeot Kisbee skuter sa sjajnom cenom i osobinama

Sa težinom od samo 380 kg, RAK-e čini samo trećinu težine modernog malog automobila. Najmanji krug okretanja od samo 5,5 m čini ovo eksperimentalno vozilo idealnim za kretanje po gradu. Projektovana maksimalna brzina od 120 km/h i ubrzanje od nule do 100 km/h za manje od 13 sekundi dokazuju da Opelova filozofija gradske mobilnosti uključuje i sposobnost kretanja na autoputu. Potrebno je veoma malo energije da RAK-e pruži takve performanse – maksimum izlazne snage je 36.5 kW/49 ks; 10.5 kW/14 ks je konstantno na raspolaganju. Iskoristivi kapacitet baterije od 5 kWh omogućava domet od 100 km, što odgovara potrošnji griva od samo 0.6 litara benzina. Tokom godišnje pređenih 10.000 km, potrošnja energije modela RAK-e bi stoga bila skromnih 525 kWh. Ova količina energije bi mogla da se dobija od solarne ploče veličine pet kvadratnih metara i jačine 500 vati, postavljene na krov garaže.