Fiat predstavio najzeleniji motor na svetu 

fiat-twin-airItalijanski proizvođač automobila Fiat opremiće ove godine svoj zaštitni znak, model Fiat 500, novim, ekološki najčistijim motorom na svetu, koji treba da obezbedi da ta kompanija zadrži visoku poziciju među evropskim proizvođačima ekoloških automobila. 
Novi „zeleni“ motor Tvin Er (Twin Air) sa dva cilindra izrađen po Fiatovoj tehnolgiji, koji je predstavljen na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu automopbila u Ženevi, biće ugrađen u 500 vozila od septembra 2010, izjavio je zvanični predstavnik kompanije Lorenco Sistino. 
-Automobilskoj industriji je trebalo 15 godina da smanji emisiju štetnog ugljendioksida (CO2) za 20 procenata. Sa novom Tvin Er, najzelenijim motorom na svetu, Fiat će smanjiti CO2 za (daljih) 30 procenata samo jednim udarcem – kazao je Sistino. 
Zahvaljujući novoj tehnolgiji, novi motor ima iste karakteristike i mogućnosti kao motori sa četiri cilindra. Zahvaljujući njemu, Fiat će nastaviti da proizvodi manje, energetski efikasne i „zelene“ automobile. 
-Motor Tvin Er je još jedan korak napred za eko- tehnologiju i može da predstavlja ogroman doprinos zaštiti čovekove okoline – rekao je Sistino. 
Fiat je pred sajam u Ženevi, koji se sutra otvara za medije i stručnjake, najavio da će u narednih nekoliko dana dostići proizvodnju od oko pola miliona vozila modela „500“, što je iznad očekivanja kompanije. U 2009. godini prodato je 190.000 tih vozila, znatno više od godišnjeg cilja da se kupcima isporuči 120.000 tih malih automobila. 
Najnoviji model „500“, italijanska kompanija lansirala je 2007. godine, a njegova prodaja u SAD počeće u prvih nekoliko meseci 2011, kazao je Sistino. 
Izvršni direktor Fiata Serđo Markione ponovio je da će ukidanje vladinih stimulativnih mera u Evropi smanjiti prodaju vozila do 16 odsto na starom kontinentu ove godne. 
Šef Fiata je najvio da bi trebalo očekivati novu rundu pregovora o globalnom udruživanju i preuzimanju u sektoru automobilske industrije.

Povezana vest:  Vrhunska digitalna povezanost i fleksibinost: Opelov putujući salon 4.0