novi_Opelov_1.6_turbo

Nova generacija 1.6 turbo motora otvara sezonu novih Opelovih pogonskih sistema
 
Opel iz temelja obnavlja svoju ponudu motora. Tri sasvim nove benzinske i dizel serije menjaju ključni deo trenutnog portfolija. Cilj je preuzeti vodeću poziciju u branši, i to ne samo po potrošnji goriva i emisiji, nego i specifičnim obrtnim momentom i smanjenjem buke.
Prvi novi motor koji će biti predstavljen je četvorocilindrični agregat zapremine 1.598 kubnih centimetara sa turbopunjenjem, direktnim ubrizgavanjem i Start/Stop tehnologijom. Novi SIDI (spark ignition direct injection – paljenje pomoću svećica sa direktnim ubrizgavanjem) ECOTEC motor će biti dostupan sa različitom snagom i u nekoliko linija automobila. Proizvodnja u fabrici Szentgotthardt u Mađarskoj počeće krajem 2012. godine.
Glatko ubrzavanje, snažna vuča, nizak nivo buke i niska potrošnja goriva bili su glavni fokus. Naglasak je bio na obrtnom momentu, a inženjeri su uspeli da postignu 187,5 Nm po litru zapremine, što je novi standard za benzinske motore iz masovne proizvodnje. Maksimalni obrtni momenat iznosi do 300 Nm i dostupan je već kod 1700 obrta u minuti. Maksimalna snaga od 200 KS dostiže se pri 4700 obrtaja. U poređenju sa prethodnim modelom, 1.6-litarskim benzinskim motorom sa turbopunjenjem, potrošnja goriva i emisija ugljendioksida smanjeni su za 13%.
„U samo dvanaest meseci predstavićemo tri sasvim nove generacije motora. To pokazuje koliko smo brzi u uvođenju novih proizvoda“, rekao je glavni izvršni direktor Opela Karl-Friedrich Stracke. „Naš novi 1.6-litarski motor sa direktnim ubrizgavanjem je pravi džin kad se radi o obrtnom momentu. Snaga raste vrlo glatko i tiho“, objasnio je direktor za benzinske motore, Thomas Johnen.
Prvi Opelov benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem, bio je „2.2 ECOTEC direct“ sa 114 kW/155 KS, koji je od 2003. bio ugrađivan u Signum i Vectru, a zatim i u Zafiru od 2007. Model GT iz 2007 je prvi koji je dobio Opelov benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem i turbopunjenjem – bio je to dvolitarski benzinac od 194 kW/264 KS.  Godinu kasnije, taj motor je implementiran u Insigniju, a u Opelovoj perjanici je bio dostupan u dve verzije: 162 kW/220 KS i 184 kW/250 KS. Nova Astra OPC će biti opremljena najnovijom verzijom ovog motora snage 206 kW/280 KS.

 

Povezana vest:  Opel beleži najbolji polugodišnji prodajni rezultat u segmentu lakih komercijalnih vozila od 2008.