volvo_beotruckVolvo na Beotruck-u 

Volvo kamionska korporacija, tradicionalni izlagač Beogradskog sajma na svim izložbama automobila i komercijalnih vozila, i ove godine predstaviće svoje modele u areni hale 1.
Verovatno će najveću pažnju posetilaca privući najsnažniji kamion na svetu – Volvo F16 700. Na Sajmu je predstavljena verzija dvoosovinskog tegljača sa međuosovinskim rastojanjem 3.800 mm, 16-litarskim rednim šestocilindričnim motorom u Euro V (SCR) izvođenju od 700 KS i 3.150 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Vozilo je opremljeno automatizovanim menjačem Volvo I-Shift, unapređenom Volvo motornom kočniciom (VEB) snage 425 kW pri 2.200 obrtaja u minutu, Globetrotter XL kabinom, dva aluminijumska rezervoara zapremine 750 i 450 litara. Prednja osovina je oslonjena na parabolične opruge, zadnja na vazdušne jastuke, a na obe su disk kočnice.
Publika BEOTRUCK imaće priliku da vidi još jedno vozilo sa 16-litarskim motorom, takođe dvoosovinski tegljač (međuosovinski razmak 3.600 mm), ali u verziji sa 640 KS i 3.100 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Menjač, kabina i većima komponenti su identični kao na Volvou FFH 16 700.
Prvi put u Beogradu Volvo predstavlja i specijalnu verziju kamiona FL – šasiju sa kabinom za posadu (Crew cab). Kabina je dugačka 3 metra, dok je međuosovinsko rastojanje 4,4 metra. Ova verzija ima univerzalan karakter: predviđena je za više specijalizovanih nadgradnji – vatrogasno, vozilo interventnih ekipa (vodovod, distribucija, pokretna radionica itd). Pokreće ga Euro V (SCR) redni šestocilindrični motor od 7,2 litara sa 240 KS, 940 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Opremljeno je ručnim šestostepenim menjačem, VEB motornom kočnicom snage 130 kW pri 2.800 obrtaja u minuti. Napred su parabolične opruge, pozadi vazdušno ogibljenje, na obe osovine su disk kočnice. Tehnička nosivost ovog vozila je 13,5 hiljada kilograma.

Povezana vest:  Nova generacija Dodga Durango