2014 03 20 Opel-Vivaro lrPotpuno novi Opel Vivaro: Vrhunski dizajn i najbolji motori u klasi

Novi Opel Vivaro kombinuje funkcionalnost lakog dostavnog vozila sa udobnošću i dizajnom putničkog automobila. Druga generacija Opelovog najprodavanijeg modela, koja će se pojaviti na tržištima ovog leta, izazvaće divljenje, uvodeći, po prvi put, nagrađivanu Opelovu filosofiju dizajna ‘Spoj vajarstva i nemačke preciznosti’ u segment lakih dostavnih vozila. Ono što upotpunjuje novi privlačan izgled ovog vozila jesu vrhunske tehnologije i mnoge praktične, inovativne funkcije pod haubom – dizel motori omogućavaju veliku vučnu snagu sa naprednim BiTurbo pogonom – i u kabini, čineći Vivaro krajnje atraktivnim i konkurentnim modelon u ovoj ključnoj klasi vozila. Sa godišnjom prodajom od oko 50.000 vozila, on pokriva preko 10% evropskog tržišta vanova srednje veličine.
„Druga generacija modela Opel Vivaro ističe se vrhunskom praktičnošću i kvalitetom. Nakon uspešnih 13 godina na tržištu, želeli smo da potpuno novu izvedbu Vivara učinimo još atraktivnijom, uz podizanje standarda njegovih osnovnih svojstava“ navodi Mark Adams, potpredsednik Opela zadužen za dizajn, opisujući zadatak dizajnerskog tima. „Novi Vivaro prikazuje vajarsko umeće i nemačku preciznost sa naglašenim fluidnim vajarskim dizajnom, smelim proporcijama i premjium elementima. To njegov karakter čini žustrijim i rafiniranijim, čineći ga idealnim mobilnim predstavnikom firme.

Povezana vest:  Opel/Vauxhall takmičenje u dizajniranju automobila

Jednostavno nepogrešiv: Novi Opel Vivaro je robustan i elegantan

Spoljašnjost modela Opel Vivaro je još elegantnija i modernija. Velika, istaknuta rešetka hladnjaka, upadljivi farovi i dugačka bočna „oštrica“, Opelovog višestruko nagrađivanog dizajnerskog jezika, kao oblici karakteristični za putničke modele ovog brenda, prisutni su na ovom modelu.
Farovi su smešteni u kućištima sjajno crne boje sa utisnutim hromiranim detaljima, koji naglašavaju dijamantski efekat. Dnevna svetla su sa Opelovim prepoznatljivim grafičkim dizajnom i dostupna su sa savremenom led tehnologijom, dajući Vivaru nepogrešiv izgled. U svoj svojoj eleganciji, sa širokim prednjim delom i svedenim, praktičnim zadnjim delom, Vivaro jasno odslikava robusnost koji kupci očekuju od vana u svakodnevnoj upotrebi. Njegov bočni dizajn uvodi vajarski pristup u segment vanova, sa prepoznatljivom Opelovom oštricom koja se pruža od prostora ispod bočnih retrovizora do lukova zadnjih točkova na isti način kao kod linije Insignia i Astra GTC modela.
Zavisno od toga kako će koristiti novi Vivaro – kao robusni van, reprezentativno poslovno vozilo ili udoban, prostran automobil – kupci mogu da biraju između tri konfiguracije karoserije. Pored toga, paleta boja novog Vivara sadrži 11 standardnih boja, sa pet mat i 6 dvoslojnih metalik boja. Odmah nakon izbacivanja na tržište, na raspolaganju će biti dodatne, posebne boje, za vozila specijalne namene. Kupci, dakle, mogu da naruče svoj novi Vivaro u izvedbi savršenoj za sve poslovne i komercijalnbe potrebe.

Povezana vest:  Specijalan akcija u Opelu - staro za novo!

4-smerna praktičnost: Vivaro u dve dužine, dve visine krova i još više prostora

Raznovrsni Vivaro je pravo vozilo za gotovo sve potrebe kupaca. Nova serija produžava uspešan koncept različitih varijatni i dostupna je u različitim konfiguracijama u dve dužine i dve visine, kao panel van, Combi, crew van i autobus. Zapravo, novi Vivaro je sada još pogodniji za potrebe transporta u odnosu na svog prethodnika, zato što je, u obe izvedbe – prva verzija je dužine oko 5 metara a druga još 40 cm duža – ovaj model gotovo 22 cm duži, dajući dodatni prostor koji je uočljiv u enterijeru i koji omogućava transportnu funkcionalnost kakva ranije nije bila moguća.

Dva dizel motora: Najnovija turbo tehnologija za Vivaro

Novi Vivaro je univerzalan i izdržljiv zahvaljujući i savremenoj pogonskoj tehnologiji. Isporučuje se sa potpuno novim turbo dizel motorima: 1.6 CDTI kao i napredni 1.6 BiTurbo CDTI sa sekvencijalnim turbo punjenjem i sistemom dvostrukog hladnjaka. Ovaj motor, budući napajan poomoću dva turbo-punjača koja rade istovremeno, kombinuje vrhunske performanse sa ekonomičnom potrošnjom goriva. Potrošnja u kombinovanoj vožnji sa novim turbo-dizel jedinicama smanjena je za preko jednu litru, a sa BiTurbom je čak niža od 6 litara na 100 km (preliminarni podaci). Zahvaljujući tome, Opelov uspešni univerzalac u svojoj novoj izvedbi postiže najbolje vrednosti u svojoj klasi vozila.
Glavno mesto odakle dolaze potpuno nova, raznolika rešenja modela Vivaro jeste fabrika u Lutonu u Velikoj Britaniji. Različite verzije najprodavanijeg Opel/Vauxhallovog modela u kategoriji lakih dostavnih vozila, razvijene u saradnji sa Renoom, silaze sa proizvodnih traka od 2001. godine. Do danas je proizvedeno gotovo 600.000 primeraka. 2009. godine, je u fabrici otvoren i centar za konverziju vozila, u kojem se proizvode posebne izvedbe, poput crew van modela i vozila sa obarajućom bočnom stranicom, čiji program će biti dodatno proširen modelom Vivaro nove generacije. To će omogućiti fabričku isporuku novog Vivara u mnogo izvedbi, uvećavajući delokrug mogućnosti Vivara kada je u pitanju specifična profesionalna upotreba. Naravno, sva vozila su u skladu sa Opelovim strogim kvalitetima standarda.

Povezana vest:  Infiniti na promotivnom popustu