borkovic madjarska kval-1Hungaroring – staza gde su preticanja skoro nemoguća

Čuvena staza „Hungaroring“ u Mađarskoj proteklog vikenda okupila je blizu 60.000 ljubitelja Svetskog šampionata u turing automobilima (WTCC) i zaljubljenika u auto-moto sport.
Jedini predstavnik Srbije u WTCC Dušan Borković završio je na 11. i 12. mestu, nije osvojio nove bodove u generalnom plasmanu, ali je napravio zapažen rezultat, s obzirom na to da je zbog kazne Međunarodne automobilske federacije (FIA) u obe trke startovao sa poslednjeg mesta.
Borkovićev rezultat dobija na značaju ako se zna da je staza izuzetno zahtevna i da je na njoj veoma teško, skoro nemoguće preticati, jer se sastoji od velikog broja sporih i uskih krivina.
Pored WTCC, na Hungaroringu organizuju se takmičenja kao što su GT, Svetska reno serija, nemački DTM i Formula 1.
Staza se nalazi u Mođorodu, 20 kilometara severoistočno od Budimpešte i najbliža je ljubiteljima automobilizma u Srbiji i regionu.
-Ovog vikenda imali smo 58.000 gledalaca. Kapacitet staze je 70.000 i očekujemo da poseta na predstojećim događajima bude veća – rekao je srpskim predstavnicima medija Hungaroringa Peter Petan.
Od 1986. godine u zvaničnom je kalendaru Formule 1, a prvu pobedu zabeležio je Nelson Pike, tada vozač Vilijamsa, koji je iza sebe ostavio Ajrtona Senu.
Zanimljivo da je izgradnja staze trajala samo osam meseci i da je prva koja je nastala sa druge strane takozvane „gvozdene zavese“. Postojala je ideja da se vozi ulicama Budimpešte, kao u Monaku, ali se od toga odustalo.
Najuspešniji vozač u F1 je Mihael Šumaher sa četiri pobede, Sena i Luis Hamilton imaju po tri, a po dva trijumfa zabeležili su Pike, Dejmon Hil, Mika Hakinen i Žak Vilnev.
Kada je reč o tehničkim podacima, staza je dugačka 4.381 kilometara, ima 14 krivina, a najbrži krug već 10 godina drži Šumaher – 1:19.071 minuta.

Povezana vest:  Najbolji srpski automobilista dobio podršku Pančeva