Beograđanin Nikola Miljković ušao je u istoriju svetskog automobilizma osvojivši titulu šampiona Evrope u auto trkama koje se voze na brdskim stazama.

Da se prisetimo, sezona je počela u aprilu, kada je Nikola u Francuskoj došao do prve pobede, postavivši rekord u svojoj grupi. Nastavio je sa pobedama u Austriji, Španiji, Češkoj i skupio do kraja sezone 8 prvih mesta..Kući se još nijednom nije vraćao bez podijuma.

Povezana vest:  CAS ublažio kaznu maloletnom Poljaku

Nakon pobede u Sloveniji, na pretposlednjoj trci sezone, Nikola je bio u vođstvu 7 poena u odnosu na Austrijanca Kristijana Švajgera.

Evropski šampionat na brdskim stazama koncipiran je tako da su vozači podeljeni prema grupama u kojima se bore za pobedu, a u generalnom plasmanu se boduju zajedno.

„U Buzet, koji je vožen ovog vikenda, došli smo da osvojimo titulu. Imali smo cilj da Nikola pobedi u klasi, što bi značilo da ga Švajger ne može ugroziti ni na koji način.“

Povezana vest:  DAKAR RELI 2011, OSMA ETAPA, Al Atijah prvi, Sagmajster 57!

Već na prvom treningu, voženom u subotu, Nikola je bio dominantan u odnosu na konkurente, a dominaciju je nastavio i na drugom subotnjem treningu.

Nedelja. Prva trka. Nikola izlazi na stazu samouvereno i timu donosi prvu pobedu. Po završetku vožnje kiša je zahvatila Buzet.

Druga trka vožena je po kiši, Nikola je krenuo u 17:00 siguran u sebe, fokusiran do kraja trke, uz vreme od 3:02.525 stigao do pobede u svojoj klasi i do titule šampiona Evrope na brdskim stazama. Nikola je ujedno postao i najmlađi šampion Evrope.

Povezana vest:  FORMULA 1, Kobajaši debitant godine