borkovic slovackaBorković 11. u kvalifikacijama u Slovačkoj

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković na sutrašnjim trkama WTCC u Slovačkoj startovaće s 11. pozicije nakon kvalifikacija voženih u subotu na stazi Slovakiaring.
Borković je kao i svakog prethodnog vikenda uspeo da se plasira u Q2, odnosno prvih 12 vozača. Tokom pre podneva imao je osmo vreme na poslednjem slobodnom treningu (2:06.589), što je u prvom delu kvalifikacija popravio na 2:06.298 za 11. mesto. Ni u sledećoj deonici kvalifikacija Borković nije menjao plasman, uz nešto sporiji krug (2:06.835). Upravo drugi deo kvalifikacija prekinut je na desetak minuta zbog toga što se Gabrijeleu Tarkviniju podigla hauba dok je bio na stazi.
Iako su i ovog vikenda, baš kao i prethodnog u Mađarskoj, Sitroeni teži 60 kilograma od ostalih automobila, njihova tri vozača bili su najbrži u kvalifikacijama. Sutrašnju prvu trku s pol-pozicije započeće Hoze Marija Lopez (Argentina), ispred Sebastijana Loeba i Ivana Milera (obojica iz Francuske). Mađar Norbert Mihelis u Hondi startovaće četvrti, a Italijan Đani Morbideli (Ševrolet) kao petoplasirani.
Dušanov glavni inženjer i na ovoj trci je Frances, ali je ovog puta s njim Joan Orus, koji je došao u Slovačku kako bi pomogao da se Chevrolet Cruze #98 što bolje spremi za trke.
– Moram da priznam da sam poprilično razočaran svojim performansom u kvalifikacijama. Tokom vikenda tražili smo odgovarajući set-up, međutim, baš na kvalifikacijama sam pogrešio nekoliko puta, uništio gume tako da posle nisam imao šanse da popravim vreme – rekao je Borković posle kvalifikacija.
Borković opisuje kako je izgledalo voziti na nimalo lakoj stazi Slovakiaring.
– Dugačka je staza i ako se pogreši na par mesta, izgubi se čitava sekunda. S prednjim pogonom je veoma teško, jer je neophodno voziti čisto i tečno, budući da moj automobil ima mnogo konjskih snaga na prednjoj osovini. Dao sam sve od sebe, bilo je vrlo teško. Videćemo šta će se dešavati u nedelju, kažu da će biti kiša što meni i ne odgovara najviše, ali nema veze, dugačka je sezona ispred nas – dodao je Borković.
Srpski as objašnjava sa kakvim se problemima susreće tokom svoje debitantske sezone u WTCC.
– Staza je takva da vam ne omogućava mnogo pokušaja, ali ovo je tek početak sezone. Svakako da je potrebno da napredujem i ubrzam auto. Sigurno da mi je teže nego ostalim konkurentima jer nemam iskustva u razvijanju automobila. U Maroku sam postigao najbolji rezultat, a kako sezona odmiče svi ubrzavaju automobile, a meni, iskreno govoreći, ide malo teže. Nadam se da ćemo u nastavku sezone poboljšati automobil i da ću manje grešiti. Pozdrav za sve ljubitelje automobilizma, sporta i celu Srbiju – poručio je za kraj Borković.
Prva trka biće vožena u 13.15, a druga u 17.45 uz direktan prenos na Eurosport-u. RTS 2 prvu trku emitovaće u snimku od 17.00, a drugu će direktno prenositi.

Povezana vest:  RELI, Hirvonen pobedio u Švedskoj