jorge lorenzoMOTO GP
Marquez pretekao Rossija i odbranio naslov svetskog prvaka

Španac Jorge Lorenzo, bivši dvostruki svetski prvak, ostvario je na Velikoj nagradi Japana na stazi Motegi drugu uzastopnu pobedu, ali više razloga za sreću imao je njegov drugoplasirani sunarodnik Marc Marquez, koji je osigurao obranu naslova prvaka.
Marquez je na Hondi zaostao za pobednikom 1.683 sekunde. Sad je u ukupnom poretku tri trke pre kraja sezone, a za pobedu se dobija 25 bodova, stekao nedohvatna 82 boda prednosti pred danas trećeplasiranim Valentinom Rossijem i Danijem Pedrosom.
Marquez je osam krugova pre kraja trke pretekao glavnog konkurenta Rossija, što je bio ključni trenutak u borbi za bodove i potvrdu naslova svetskog prvaka.
-Srećan sam što sam osvojio naslov baš na Hondinoj stazi, zahvaljujem porodici i ekipi na podršci – rekao je tek 21-godišnji Marquez.
Katalonac tako nastavlja svoj meteorski uspon u motociklizmu, 2010. bio je svetski prvak u klasi do 125 kubika, dve godine kasnije osvojio je krunu u klasi Moto2, a usledile su dve uzastopne titule u najjačoj klasi, MotoGP-ju.
Titulu je mogao osigurati i ranije, jer upisao je rekordnih 11 pobeda u nizu, ali nesreće u San Marinu i kišnom Alcanizu odgodile su promociju.

Povezana vest:  MOTO GP, Udes Stounera u Indijanopolisu

Rezultati:
1. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 42:21.259
2. Marc Marquez (Špa/Honda) + 1.638
3. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) 2.602
4. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 3.157
5. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) 14.353

Ukupni poredak:
1. Marc Marquez (Špa/Honda) 312 bodova – svetski prvak
2. Dani Pedrosa (Špa/Honda) 230
2. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) 230
4. Jorge Lorenzo (Špa/Yamaha) 227
5. Andrea Dovizioso (ŠpaP/Ducati) 153

Povezana vest:  Loznica dobija automotodrom