Argentina trka 1

FIA sprovodi dodatne testove za bezbednost vozača tokom trka

Međunarodna automobilska federacija (FIA) sprovešće još testova na uređajima koji mogu da zaštite glave vozača od raznih komadića i delova na stazi, posle smrti britanskog Indikar vozača Džastina Vilsona.
Vilson je danas umro u 37. godini od teških povreda glave zadobijenih tokom nedeljne trke Indikar šampionata na stazi Pokono u Pensilvaniji. Njega je u glavu pogodio deo bolida koji je leteo stazom, nakon čega je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u zaštitni zid.
Otkako je tokom trke Formule 1 u Mađaskoj 2009. godine Felipea Masu u glavu pogodio deo koji je otpao sa protivničkog bolida, FIA je izvršila brojna testiranja, uključujući i postavljanje neke vrste nadstrešnice na bolide.
Britanski mediji preneli su da ti testovi nisu proizveli nikakvu korist, već da su samo naglasili nedostatke i da će se pokušati sa novim idejama kako bi se zaštili vozači bez ometanja njihovog vidnog polja ili zarobljavanja u slučaju prevrtanja vozila.
FIA je navela da su novi testovi planirani i pre smrti Džastina Vilsona i da je za njih potrebno vreme. Biće isprobana ideja šampiona Formule 1 u konkurenciji konstruktora Mercedesa, koji je predložio da se iznad glave vozača ugradi „oreol“ ili obruč.

Povezana vest:  FORMULA 1, Ako Šumaher reši da ponovo ode, Zutil zauzima njegovo mesto u Mercedesu