miko_hirvonen_bgdRELI

NEOBIČNO OBIČNI FINSKI RELI VOZAČ MIKO HIRVONEN

Ožije je brži od Loeba

 

Reli vozač Miko Hirvonen učestvovaće na 43. Reliju Srbija koji mu je priprema za nastavak šampionata u Bugarskoj od 9. do 11. jula.

Pošto vozi u fabričkom timu Forda, simpatični Finac zbog obaveza prema sponzorima, bio je juče gost u salonu zastupnika američkog proizvođača za Srbiju Grand Motorsa na Novom Beogradu, a druženje sa predstavnicima sedme sile bila je prilika za razgovor sa jednim od najboljih reli vozača trenutno.

Kluski kolega i sunarodnik Hirvonena u BP Ford Abu Dabi timu, Jari-Mati Latvala, nije došao u Srbiju. Međutim, nedolasku Latvale kumovali su praktični razlozi.

– Jari je bio u Irskoj prošle nedelje, u vreme kada smo planirali dolazak u Srbiju – objašnjava Hirvonen. – Bio je zauzet i to je razlog što smo došli u ovakvom sastavu. Ovo će nam biti odličan i veoma važan test pred nastavak sezone u Bugarskoj.

Povezana vest:  FORMULA 1, Batona na ulici presreli naoružani pljačkaši

Prošle godine, Hirvonen i Loeb vodili su neizvesnu borbu za titulu do poslednjeg metra, a razlika je na kraju bila bod u korist Francuza. Svi su se nadali da će borba biti neizvesna i ove sezone, ali nije tako. Finac je započeo sezonu trijumfom u Švedskoj, ali od tada se suočio sa problemima.

– Za početak sezone nisam bio dobro mentalno pripremljen. Uprkos tome, uspeo sam da pobedim u Švedskoj, na jednom od mojih omiljenih relija. Ali u Meksiku su počeli problemi i još uvek nismo uspeli da ih rešimo. Ali ne predajemo se – i dalje je optimista Finac.

Hirvonen deluje kao mirna osoba, ali je na stazi beskompromisan. Zbog toga se i očekivalo da uzvrati udarac Loebu, ali se u borbu umešao još jedan Francuz, Sebastian Ožije. Član Sitroenovog juniorskog tima slavio je u Portugaliji. Finac nema dilemu kada su kvaliteti Ožije u pitanju.

Povezana vest:  MInistartsvo omaldine i sporta podržava mlade talente

– Sebastijanova pobeda u Portugaliji nije nikakvo iznenađenje. Momak je brz, čini mi se da je brži i od Sebastijana Loeba – hvali Ožije Finac.

Poznata je činjenica da Finska ne oskudeva u sjajnim takmičarima kada je u pitanju automobilski sport. Ni Hirvonen se tu ne razlikuje.

– Imamo dugu tradiciju u tom sportu, a i volimo da vozimo – objašnjava Miko. – Finska je prepuna zemljanih puteva, šuma, a to su tereni na kojima imate priliku da pokažete šta umete za volanom.

Od ove sezone, reli vozi još jedan Finac, Kimi Raikonen, šampion Formule 1 iz 2007. Reli je uvek bio u centru pažnje, međutim, dolaskom Raikonena nema sumnje da će neko svetlo reflektora više biti upereno ka ovom uzbudljivom sportu.

Povezana vest:  Nova dva boda Dušana Borkovića u četvrtom vikendu svetskog TCR šampionata

– Sigurno da je Kimijev dolazak pobudio veliku pažnju javnosti kada je reli u pitanju. On je odličan vozač, ali je reli drugačije takmičenje od Formule 1. Ali to je dobro za sport. Možda upravo Kimijevo prisustvo privuče još neki fabrički tim u šampionat – ocenio je Finac.

Hirvonen nema želju da se oproba u najbržem cirkusu na svetu.

– Bolid Formule 1 bih voleo da provozam, ali me ne zanima takmičenje – jasan je Miko.

Vreme koje smo imali za ovaj razgovor brzo je prošlo. Finac je, više nego ljubazno izlazio u susret molbama za fotografisanje, a već danas će u Ford Fokusu RS WRC imati priliku da pokaže umeće na putevima Srbije.