loeb_reli_velsRELI

 

Leb trijumfom u Velsu potvrdio dominaciju

 

U Svetskom reli šampionatu se dešavaju promene, ali je jedna stvar konstantna-pobede Sebastijana Leba se ne dovode u pitanje. Francuz je trijumfovao na poslednjem reliju sezone u Velikoj Britaniji ostvarivši 62. pobedu u karijeri, osmu ove godine.

Iako je još pre mesec i po dana u rodnoj Francuskoj potvrdio sedmu uzastopnu titulu, šampionu nije nedostajalo motiva da treći put u nizu trijumfuje na Ostrvu i pobedom isprati Sitroen C4 WRC u zasluženu penziju. Jedini pravi konkurent tokom tri dana takmičenja bio mu je Peter Solberg u privatnom Sitroenu, ali je Leb ipak bio uspešniji.

– Takmičenje je zaista bilo teško. Peter je od starta bio izuzetno brz načinivši samo nekoliko grešaka. Borba je bila izuzetno naporna, ali sam ipak uživao tokom takmičenja u kojem sam imao definitivno najdužu bitku za pobedu cele sezone – zadovoljno je zvučao Loeb posle pobede.

Povezana vest:  FORMULA 1, Fetel: Sanjao sam titulu svetskog prvaka

Poslednjeg dana takmičenja drugošplasirani Peter Solberg krenuo je sa zaostatkom od skoro pet sekundi za Lebom, ali nije uspeo da smanji tu razliku. Međutim, Norvežaninu ostaje za utehu da je ostvario zacrtani cilj završetka među prva tri vozača u šampionatu, mada mu je drugo mesto izmaklo jer Jari-Mati Latvala iz Forda ima dva boda više.

– Pobediti fabrički tim je đavolski teško, ali sam se maksimalno potrudio. Osvajanje trećeg mesta u šampionatu je neverovatnan uspeh za moj tim i sponzore – srećan je Norvežanin.

Jari-Mati Latvala počeo je poslednji dan takmičenja na četvrtom mestu, ali je Finac iskoristio nekoliko grešaka koje je napravio njegov klupski kolega i sunarodnik Miko Hirvonen i osvojio treće mesto koje mu je donelo vicešampionsku titulu.

– Pobede u ovoj sezoni su mi došle kao bonus jer nisam mogao ni da ih zamislim pošto sam u ekipi drugi vozač. Srećan sam što sam uspeo da budem konstantniji tokom sezone što mi je i bio cilj. Sledeće sezone želim da se borim za titulu – već je najavio ciljeve za narednu godinu Latvala.

Povezana vest:  Milovan Vesnić: Regionalno takmičenje pojačalo konkurenciju

Dani Sordo ostao je na petom mestu, a tragičar u Velsu bio je Sebastijan Ožije jer je bio prinuđen da odustane posle udesa u subotu čime je izgubio šansu da se bori za vicešampionsku titulu.

Konačan plasman Velika Britanija: 1. Sebastijan Leb (Francuska, Sitroen C4) 3:14:54,0 časa, 2. Peter Solberg (Norveška, Sitroen C4) + 19,1, 3. Jari-Mati Latvala (Finska, Ford Fokus) + 1:35,3, 4. Miko Hirvonen (Finska, Ford Fokus) + 1:53,3, 5. Dani Sordo (Španija, Sitroen C4) + 2:12,2, 6. Hening Solberg (Norveška, Ford Fokus) + 6:26,5, 7. Metju Vilson (Velika Britanija, Ford Fokus) + 8:37,8, 8. Kimi Raikonen (Finska, Sitroen C4) + 10:27,9, 9. Mads Ostberg (Norveška, Subaru Impreca) + 12:13,7, 10. Andreas Mikelsen (Norveška, Škoda Fabia) + 14:01,2…

Povezana vest:  FORMULA 1, Veber vozio četiri trke sa slomljenim ramenom

 

PLASMAN VOZAČA

 

1. Sebastijan Leb (Francuska, Sitroen Total tim)        276

2. Jari-Mati Latvala (Finska, BP Ford Abu Dabi tim)            171

3. Peter Solberg (Norveška, Peter Solberg tim)          169

4. Sebastijan Ožije (Francuska, Sitroen junior tim)     167

5. Dani Sordo (Španija, Sitroen Total tim)     150

6. Miko Hirvonen (Finska, BP Ford Abu Dabi tim)   126

7. Metju Vilson (V. Britanija, Stobart Ford)  74

8. Hening Solberg (Norveška, Stobart Ford)  45

9. Federiko Viljagra (Argentina, Mančiz Ford)          36

10. Kimi Raikonen (Finska, Sitroen junior tim)          25

 

EKIPNI PLASMAN

 

1. Sitroen Total tim     456

2. BP Ford Abu Dabi tim       337

3. Sitroen junior tim    217

4. Stobart M-Sport Ford tim   176

5. Mančiz Ford tim     58