DAKAR RELI

PRVOG DANA NOVE GODINE STARTUJE NAJPRESTIŽNIJI RELI

 

DAKAR1 (1)Približava se dan starta 31. Dakar relija, najprestižnijeg i najopasnijeg takmičenja na planeti. Svi koji na bilo koji način vole sport brzina, bilo da su u pitanju dva, četitri ili više točkova, žele da se jednog dana oprobaju u najzahtevnijoj vratolomiji tehničkog suvozemnog sporta. Od ove godine Dakar se vozi u Južnoj Americi, kroz Argentinu i Čile. Gabor Sagmajster biće jedini predstavnik Srbije, kojem će ovo biti treće učešće sa elitom auto moto sporta.

Prvog dana Nove godine tačno u 16 sati (po lokalnom vremenu), sa najšire Avenije na svetu, ispred obeliska startovaće Dakar 2010. Avenija 9. Jul u potpunosti će odgovarati zahtevima organizatora, koji svako novo izdanje žele da izgleda što pompeznije i glamuroznije. Za 31. smisli su da se prvog dana vozi etapa do Kolona u dužini od 350 kilometara, kako bi svi učesnici bezbedno stigli, imajući u vidu da će u najluđoj noći mnogi uživati u vrhunskim vinima iz Patagonije. Već 2. janura kreće kompletno ludilo, u trajanju od 14 dana i nešto manje od 10.000 kilometara.

Povezana vest:  MOTO GP, Stoneru pobeda, pad Lorenza na VN Holandije

Buenos Aires uveliko je u znaku Dakara 2010 i to se može primetiti na svakom koraku. Stanovništvo za razliku od premijernog izdanja, po rečima samih učesnika, sada mnogo slobodnije prilazi i raspituje se o detaljima takmičenja. Obavezno fotografisanje sastavni je deo ceremonije. Naš Sagmajster junački podnosi cenu slave i rado se upušta u razgovor sa domaćim stanovništvom.

– Sviđa mi se ovaj narod. Toliko su neposredni i opušteni, da se ta njihova pozitivna energija prosto prenosi na takmičare. Do starta takmičenja ostalo je vrlo malo, tako da uživam sa ekipom iz Srbije svakog trenutka u civilizaciji, spremajući se za odlazak u divljinu.Kada to kažem ne mislim ništa ružno, naprotiv, jedva čekam da startujemo – rekao je Sagmajster.

Da li je ove godine lakše, imajući u vidu da vam je sve poznato?

– Svakako da je lakše, jer sada nisam sam. Z a ovo izdanje Dakara uspeo sam da organizujem da iz Srbije pođu sa mnom, slobodno mogu reći tri drugara, dva novinara i jedan fotograf, sa kojima ću delti praktično svaki trenutak, kada nisam na motoru. Ujedno neću biti sa nepoznatim, već sa meni dragim ljudima za doček Nove godine, a to nije mala stvar, kada ste hiljadama kilometara daleko od kuće – jasan je Gabor.

Povezana vest:  MOTO GP, Pedrosa prekinuo dominaciju Marqueza

Tenzija u Buenos Airesu polako ali sigurno raste, što zbog najluđe noći, što zbog starta 31. Dakara. Ekipi sa severne polulopte koja je iz zime doputovala pre par dana u leto, nije preostalo ništa drugo već da se u najkarćem vremsnkom roku aklimatizuje i maksimalno se psiho fizički pripremi za sve izazove od Atlantika, preko Atakame i Kordiljera, do obale Pacifika i natrag iz Čilea u Argentinu, sve to za 15 dana(posle sedmog ,sledi jedan pauze).

Sagmajsteru je ostalo još da odradi poslednji tehnički prijem i verifikaciju, na kojem će mu organizatori izlepiti motor sa zvaničnim obeležjima takmičenja i naravno startnim brojem, koji je ove godine znatno „niži“.

JOŠ FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI OVDE!

DAKAR1SAGMAJSTER U AMBASADI SRBIJE U ARGENTINI

U sklopu priprema za 31. Dakar reli, Gabor Sagmajsteru i pratećoj ekipi upriličen je prijem u Ambasadi Srbije u Argentini. Ambasador, Gordana Vidović, nije krila zadovoljstvo što ima priliku da upozna predstavnika Srbije na najzahtevnijem reli takmičenju na svetu. U vrlo srdačnoj atmosferi i prijatnom razgovoru, više od sat vremena prošlo je kao dlanom o dlan.

Povezana vest:  DAKAR RELI 2011, Al Atija smanjio zaostatak, Sagmajster 65.

-Drago mi je što ste uopšte imali želju da zatražite zvaničan prijem, i što sam vas upoznala. Iskreno govoreći, vi sportsisti najbolji ste ambasadori naše zemlje, širom planete, a ovom prilikom u Južnoj Americi, konkretno u Argentini i Čileu, za vreme trajanja Dakar relija. Nama službenicima ostaje onaj možda teži i manje uočljiv deo posla, ali nam je svakako mnogo lakše kada znamo da se i vi nalazite na istom poslu – rekla je Gordana Vidović.

Zbog obaveza Gabora Sagmajstera prema organizatoru, srdačno druženje je na žalost svih učesnika moralo biti završeno i pre nego što smo stigli da još malo razmenimo utiske, ali je dogovoren novi zvanični prijem, sa sve predstavnicma sredstava javnog informisanja, za 18. januar, dan po završetku 31. Dakar relija.

JOŠ FOTOGAFIJA MOŽETE POGLEDATI OVDE!