sebastian_loebRELI

SEBASTIJAN LOEB NASTAVIO SA POSTAVLJANJEM REKORDA U SVETSKOM ŠAMPIONATU

Čovek zvani istorija

 

San svakog vozača, bez obzira da li je u pitanju reli ili neka druga trkačka serija, je da osvoji šampionsku titulu. Međutim, ne postoji niko ko se može meriti sa Sebastijanom Loebom. Francuz sedam godina uzastopno dominira u Svetskom reli šampionatu ne ostavljajući utisak da se zasitio.

Super Seb je proteklog vikenda kod kuće ostvario pobedu i potvrdio sedmu titulu u nizu. Gledajući samo kroz brojke, moglo bi se reći da je uspešniji čak i od Mihaela Šumahera legende Formule 1. Čak i ako se uzmu u obzir sve razlike najbržeg cirkusa na svetu i reli šampionata. Tačno je da Šumaher ima 91. pobedu naspram 60. Francuza, međutim Nemac sedam titula nije osvojio u nizu. Loeb jeste.

U svakom slučaju, Francuz je ostvario san. Titulu je potvrdio u završnoj etapi voženoj kroz njegov rodni grad Hagenau ispraćen gromoglasnim ovacijama velikog broja navijača.

Povezana vest:  MOTO GP, Stoner najbriž poslednjeg dana testiranja u Maleziji

– Neverovatan osećaj. Kada sam došao ovde bio sam svestan mogućnosti da pobedim na reliju, u šampionatu i sve to u rodnom gradu. Upravo zbog toga je sve bilo jedan veliki izazov, ali i pritisak. Iznenadila me je velika podrška. Očekivao sam da je ovaj reli popularan, ali zaista nisam očekivao da ću videti toliko ljudi bukvalno svuda-na putevima, ispred kuća, u servis parku. Srećan sam što sam imao priliku da vidim to – sumira utiske Loeb.

Upravo je trenutak trijumfa na kućnom pragu bio veoma emotivan za Loeba. Mnogi sumnjaju da se našla i po neka suza u oku Francuza.

– Da, po neka. Naročito kada sam video prijatelje kako me čekaju na cilju – iskren je Loeb. – Bilo je neverovatno. Nisam mogao da vozim brzo na poslednjoj etapi. Pokušao sam, ali sam odlučio da se samo provezem. Tokom jutra kada sam prošao etapu kroz moje selo Oberhofen, svi su čekali mene. To je bilo neverovatno.

Povezana vest:  MOTO GP, Markes pobedio u trci za Veliku nagradu Nemačke

Osim što je Loeb overio titulu dve rude pre kraja šampionata i Sitroen je došao do još jedne krune u konkurenciji ekipa. Razloga za dvostruko slavlje bilo je dovoljno.

– Vikend je bio savršen, slično Korzici 2004. kada smo takođe osvojili obe titule u isto vreme – priseća se Suepr Seb. – Ove godine je još bolje, bar za mene, jer je reli održan kode moje kuće. Srećan sam zbog ekipe, jer su radili odličan posao cele godine. Zadovoljan sam ovakvim ishodom jer sezona nije uopšte bila laka.

Povezana vest:  Borković sutra u Belgiji startuje sa poslednje pozicije

Posle sedme titule i postavljanja novih rekorda u Svetskom reli šampionatu, neizbežno je i razmišljanje na temu titule broj osam. Francuz ipak ne želi da se opterećuje takvim pritiskom u trenutcima slavlja:

– Za sada se samo trudim da uživam u ovome što se dešava ovog trenutka. I stvarno uživam.

 

POHVALE OD NAJVEĆEG RIVALA

Vrhunac sporta je umeti priznati poraz. Šef ekipe Ford BP Abu Dabi tim Malkolm Vilson pokazao je taj kvalitet obasipajući pohvalama novog-starog šampiona.

– Ovo što je Loeb uradio je veoma posebno. Međutim, za mene je još impresivnija stvar njegov rekord na asfaltu. Šampionat je jedna stvar, ali on nije pobeđen na asfaltu od 2004. i to je neverovatno. Znamo da ga možemo pobediti na zemlji, ali asfalt je nešto drugo. Tu mu niko ne može ni zapretiti.