fernanado_alonsoFORMULA 1

 

 

Felipe Masa spreman da pomogne Alonsu

 

Iako je do kraja sezone ostalo još dve trke već sada se može reći da je za člana Ferarija Felipea Masu ona za zaborav. Problemi prate Brazilca tokom celog šampionata, a kulminacija se svakako dogodila kada je u Hokenhajmu prepustio prvo mesto klupskom kolegi Fernandu Alonsu.

To je automatski značilo da Karioka ima ulogu drugog vozača sa kojom doduše nije hteo odmah da se pomiri. Izgleda da se situacija promenila jer Masa najavljuje da neće oklevati da pomogne Alonsu ako se Špancu ukaže prilika da osvoji titulu.

– Zašto da ne? Profesionalac sam. Uradio sam to 2007. pa problema neće biti ni ovoga puta – smireno objašnjava Masa.

Povezana vest:  RELI, SEBASTIJAN OŽIJE POBEDIO U PORTUGALU

Brazilac 2007. pred trku u svojoj zemlji takođe nije bio u konkurenciji za titulu, ali je bio u prilici da pomogne tadašnjem klupskom kolegi Kimiju Raikonenu. Masa je bio u vođstvu na toj trci, ali je dozvolio Raikonenu da preuzme prvo mesto i osigura osvajanje šampionske titule.

– Ukoliko bude zavisilo od mene definitivno ću ponovo uraditi istu stvar – ne ostavlja Brazilac mesta sumnji.

Ove sezone Masa je već jednom dozvolio Alonsu da ga prestigne i dođe do pobede tokom Velike nagrade Nemačke, tada doduše zahvaljujući instrukcijama koje je dobio od ekipe Ferarija. Ipak, taj potez izazvao je velika negodovanja pa je Skudrija kažnjena sa 100.000 dolara zbog upotrebe zabranjenih timskih naredbi.

Povezana vest:  FORMULA 1, Kovalainen potvrdio nastup u Trci šampiona

Tada je Alonsu takva situacija dobro došla, a sada je prvi u šampionatu i mogao bi u Brazilu osvojiti titulu ukoliko pobedi a najbliži konkurent Mark Veber iz Red Bula bude na petom mestu ili lošije plasiran od toga. Čak i druga pozicija Špancu može da donese treću titulu u karijeri, ali u tom slučaju Veber bi morao da bude osmoplasirani ili lošiji od te pozicije, Luis Hamilton iz Meklarena četvrti ili lošije, dok klupski kolega Vebera Sebastijan Fetel ne bi smeo da bude plasiran bolje od trećeg mesta.

Povezana vest:  FORMULA 1, BRAZIL, Fetel najbrži na prvom treningu na stazi Interlagos

Masa već ima dve pobede na Interlagosu pred domaćom publikom 2006. i 2008. ali je teško zamisliti da bi se sledećeg vikenda mogao naći u takvoj poziciji. Ove sezone nijednom nije pobedio, a najbolji plasman su mu dva druga mesta na otvaranju šampionata u Bahreinu i već spominjanoj Nemačkoj.

U svakom slučaju loša sezona je iza Felipe Mase, a poslednje prilike da eventualno ostvari pobedu su na Interlagosu narednog vikenda i na poslednjoj trci šamiponata u Abu Dabiju 14. novembra.

– Nije bila dobra godina. Očekivao sam da ću biti brži – skrušeno je priznao Brazilac.