sebastian_loeb_111RELI

 

Takmičenjem u Velikoj Britaniji završava se svetski šampionat

 

Dileme u Svetskom reli šampionatu razrešene su još u Francuskoj, gde je Sebastijan Loeb osvojio sedmu uzastopnu titulu šampiona. Ipak, ostalo je da se vozi i poslednje takmičenje u sezoni, reli Velike Britanije koje će se po tradiciji održati u Velsu.

Iako je Vels poznatiji po ragbiju jedno od njegovih obeležija je i reli na zemlji, uz Finsku i Novi Zeland među najbržima u šampionatu.

Veoma je nezahvalno prognozirati pobednika u Velsu jer je ovde pitanje pobednika neizvesnije nego na većini drugih takmičenjea u sezoni.

Sebastijan Loeb je u Ujedinjenom kraljevstvu pobeđivao 2008. i 2009. i sigurno će želeti da ostvari het-trik na Ostrvu. Francuz ne oseća pritisak jer je pitanje odbrane titule rešio odavno pa će mu zbog toga biti lakše.

Povezana vest:  RELI, SEBASIJAN LOEB NASTAVLJA POHOD KA POBEDI

– Kad god startujem na reliju činim to sa namerom da pobedim. Osećam se odlično, a i vremenski uslovi nisu loši, pa ne vidim razlog zbog kojeg ne bih pokušao da u Velsu pobedim treći put uzastopno – opušten je Super Seb.

Ford će biti jedna od glavnih pretnji Loebu jer Miko Hirvonen i Jari-Mati Latvlala mogu da budu ozbiljni konkurentni za pobedu. Ford Fokus RS WRC u Velikoj Britaniji završićnje svoju reli karijeru posle 12 godina a bolji oproštaj od pobede teško je zamisliti.

Povezana vest:  ARANĐELOVAČKI DIJAMANT NA SVETSKOM TESTU IZDRŽLJIVOSTI 24 ČASA LE MANA

– Ispratiti jedan automobil u penziju pobedom na poslednjem takmičenju u sezoni bilo bi sjajno – smatra Hirvonen pobednik ovog relija 2007. – Problem je što i ostali vozači razmišljaju na isti način.

NJegov kolega Latvala ima priliku da eventualnom pobedom osvoji vicešampionsku poziciju u šampionatu, a za Britaniju ima dovoljno iskustva jer je upravo ovde započeo karijeru 2002. sa 17 godina.

– Na početku sezone cilj mi je bio da budem među prva tri u šampionatu. Sada sam treći i imam priliku da budem drugi pa će mi trebati dobar rezultat u Velsu. Ovde sam počeo karijeru i osećam se kao u drugoj kući – podseća se Latvala.

Povezana vest:  Borković: Zaslužio sam više, ali ovo je tehnički sport

Pored Loeba u Sitroenu su bar još dva kadidata za trijumf. Peter Solberg će u privatnom automobilu biti ozbiljna pretnja jer je na Ostrvu četiri puta pobedio i ima dovoljno iskustva na ovom takmičenju, dok Sebastijan Ožije iz junirskog tima takođe može da dođe do najviše stepenice na podijumu jer je u izuzetnoj formi tokom druge polovine sezone.

Reli Velika Britanija lišen takmičarskog značaja zbog odavno odlučene titule ipak neće biti uspavanka, jer će svako od pomenutih vozača želeti da se na najbolji mogući način oprosti od sezone što garantuje da će se voditi borba sve poslednjih metara sezone.