Ferrari_pit_stopFORMULA 1

ŽAN TOD IZNEO RAZMIŠLJANJE O TIMSKOJ NAREDBI ITALIJANA U NEMAČKOJ

Ferari bio suviše očigledan

 

Izgleda da je predsednik Međunarodne automobilske federacije (FIA) Žan Tod proveo mnogo vremena razmišljajući o Velikoj nagradi Nemačke kada je Felipe Masa zbog timske naredbe Ferarija prepustio prvu poziciju Fernandu Alonsu. Skuderija je posle Nemačke kažnjena sa 100.000 dolara zbog korišćenja timskih naredbi kroz šifrovanu poruku.

Interesantno je međutim da Tod tvrdi da Ferari nije jedini koji je tokom prošle sezone koristio timska naređenja.

– Zabranjene su od 2002. Ipak pitao sam se koliko puta je upotrebljeno timsko naređenje na posredan način? Razlika je što je Ferari bio veoma očigledan. Bila je to provokacija protiv pravila – smatra Tod.

Povezana vest:  FORMULA 1, Fetel: Ova sezona imala je slatki završetak, sledeća će biti još bolja

Međutim, ako je predsednik FIA svestan da je tada bilo u pitanju timsko naređenje ostaje nejasno zašto Ferari nije kažnjen u septembru tokom saslušanja u Parizu, već mu je samo ostavljena novčana kazna koju su izrekli stjuarti posle trke u Hokenhajmu. Tod smatra da bi to pravilo trebalo da bude jasno definisano kako bi se sprečilo da ga ekipe krše na posredan način.

– To će biti uređeno pravilima. Formula 1 je timski sport i svaka ekipa mora preuzeti odgovornost sa svoje ponašanje. Laži ili šifrovane poruke kao što je „štedi gorivo” neće biti tolerisane – zapretio je Tod.

Povezana vest:  Džef Kuns predstavio umetnički automobil za Le Man

Francuz je svestan da je i sam bio deo problema sa timskim naredbama, koristeći ih u velikoj meri tokom rada u Ferariju sa Mihaelom Šumaherom i Rubensom Barikelom. Da cilj opravdava sredstva Tod je pokazao i odgovorom na pitanje da li žali zbog dobro poznatog događaja iz 2002. sa VN Austrije kada je samo par stotina metara pred ciljem Barikelo prepustio vodeću poziciju i pobedu Šumaheru baš zbog timske naredbe.

– Žao mi je jer je onakav razvoj događaja mogao da bude izbegnut pošto bi Šumaher u svakom slučaju osvojio titulu. Ipak, više bih žalio da smo titulu izgubili zbog nekoliko bodova – ne sumnja Tod.

Povezana vest:  TRKE IZDRŽLJIVOSTI I ŠAMPIONAT SRBIJE NA UŠĆU, Izazov nove staze

Koliko god zvučalo neverovatno, Francuz smatra da deo krivice zbog dešavanja u Austriji 2002. snosi i Barikelo.

– Nisam trebao ništa da mu govorim. Ranije smo se složili-ako bude ispred Šumahera posle odlaska u boks mora da gapropusti. Složio sa sa tim. Uostalom vozači su plaćeni da prihvataju određene odluke. Umesto toga ostao je ispred Šumahera. Morao sam 50 puta da mu ponavljam šta da uradi – objašanja Tod zašto je i Brazilc kriv. – Propustio je Mihaela na poslednjoj krivini, publika je zviždala i Šumaher mu je prepustio prvo mesto na podijumu. A Ferari je kažnjen zbog kršenja protokola 500.000 dolara.