Dušan Borković, najbolji srpski automobilista, osvojio je 55 poena na četvrtom trkačkom vikendu na poznatoj stazi Hungaroring u Mađarskoj. Posle dve trke, Borković je osigurao četvrto mesto u generalnom plasmanu u TCR Evropi na takmičenju TCR svetskog rangiranja. Na kvalifikacijama je pokazao maestralnu vožnju u konkurenciji najboljih svetskih vozača, osvojivši 10. mesto za prvu trku i prvu startnu poziciju za drugu trku.

Borković je u trci u subotu sa 10. startne pozicije odlično krenuo, ali je ubrzo zadobio žestok udarac koji ga je koštao nekoliko pozicija. Međutim to našeg asa nije zaustavilo i završio je trku napredujući do četvrtog mesta u generalnom plasmanu TCR Evrope, na stazi koja ima vrlo malo mesta za preticanje.

Tim Borković je mnogo očekivao od nedeljne trke, jer je Dušan Borković imao prvu startnu poziciju po inverznom redosledu u svetskom i evropskom prvenstvu. Protiv fabričkih automobila iz svetske serije naš as nije mogao da odbrani prvo mesto, a Urugvajac Urutija ga je vrlo nesportski otpozadi udario i okrenuo na samom startu trke i poslao van staze. U opštem metežu, stradalo je nekoliko automobila, ali je Borković ipak nastavio trku uprkos manjim oštećenjima na njegovim kolima. Izvrsnim tempom uspeo je da sa poslednje pozicije pretekne šestoricu rivala i nakon 15 krugova prođe ciljem 12. u svetskoj konkurenciji, odnosno kao 4. u TCR Evropa konkurenciji

Povezana vest:  Održan 20. Povlen reli džipova na Valjevskim planinama

„Ovo je bio izuzetno težak vikend za tim Borković. Ušao sam u trkački vikend povređen, ali u daleko boljem stanju nego što se očekivalo. Kvalifikacije su odlično prošle s obzirom da smo se ovde borili sa fabričkim timovima svetskih vozača, i drugu trku sam startovao sa prvog mesta. Uprkos sjajnom startu, kolega iz Urugvaja je meni, Mihelicu i Davidovskom uništio trku nesportskim udarcem. Srećom, uspeo sam da nastavim i prikupim bodove da u generalnom plasmanu TCR Evrope ostanem na četvrtoj poziciji. Do kraja sezone imam šanse da se izborim za prva tri vozača Evrope. Velika je stvar biti u ovako prestižnom takmičenju, a moj Tim Borković i ja se borimo svim silama da promovišemo Srbiju i sve partnere u najboljem svetlu. Osim na mojim kolima, odelu i kacigi, ovog vikenda smo imali srpsku zastavu od 15 metara na stazi sa natpisom „Invest in Serbia“.  Ove trke se prenose na preko 200 kanala širom sveta i vrednost se meri u stotinama miliona eura za našu malu ali jaku zemlju Srbiju. Pozdrav svim mojim vernim navijačima, hvala svima koji su došli da me podrže i volim vas “, izjavio je Dušan Borković.

Povezana vest:  ZIMSKA KARTING LIGA, Prokić vodeći posle prvog dela

Vikend je obeležilo druženje sa vernim pratiocima iz Srbije i Evrope koji su pravili redove od više od stotina ljudi i strpljivo čekali da se slikaju sa njim i dobiju autogram, što govori o izuzetnoj popularnosti našeg šampiona u Mađarskoj i svetskoj automobilskoj seriji.

Naredni trkački vikend našeg najboljeg automobilistu očekuje na stazi Pol Rikar u Francuskoj 21. i 23. jula.

Povezana vest:  Pavlović vozi u čast Ajrtona Sene

Foto: Martin Trenkler