sebastian_loeb

RELI

Sebastijan Loeb i peti put osvojio Meksiko

Iako možda posle prvog dana nije delovalo da će Sebastijan Loeb uspeti da trijumfuje u Meksiku, Francuz je uspeo da slavi peti put uzastopno u zemlji sombrera i tekile.

Sedmostruki šampion je do 63. pobede u karijeri došao tek pošto je njegov klupski kolega i sunarodnik Sebastijan Ožije na prvoj etapi poslednjeg dana takmičenja odustao posle izletanja sa puta prilikom kojeg je oštetio prednji levi točak. U tom trenutku prednost Ožijea bila 10,5 sekundi u odnosu na Loeba, ali je rekorder reli takmičenja posle ovakvog peha kolege došao do lagane pobede.

– Teško je bilo pobediti jer sam vodio veliku borbu sa Ožijeom. Naterao me je da forsiram do krajnjih granica. Klupske smo kolege i borimo se za titulu, ali je velika šteta što se ova bitka završila na ovakav način za njega – nije zaboravio Ožijea Loeb. – Iako su okolnosti bile loše za Sebastijana drago mi je što se DS3 odlično pokazao. Na ovom reliju je bio veoma brz.

Povezana vest:  Peugeot zabeležio rekordnu prodaju u 2010. godini

S druge strane Ožije priznaje da je udes bio njegova greška i čak se izvinio ekipi na zbog toga.

– Preširoko smo ušli u krivinu i zakačili neki manji kamen koji je istog trenutka pogodio prednji levi točak. Morali smo da stanemo, a kvar je bilo nemoguće popraviti. Morao sam da forsiram jer sam čistio put i jedino sam tako mogao da ostanem u borbi za pobedu, međutim napravio sam grešku. Žao mi je zbog toga jer se tim veoma trudio kako bih pobedio – kaje se Francuz.

Povezana vest:  RELI, Ožije trijumfovao na Portugalskom reliju

Mada je Ford u Meksiku bio u zaostatku u odnosu na Sitroen, Miko Hirvonen i Jari-Mati Latvala su takođe iskoristili odustajanje Ožije pa je „Plavi oval” ipak imao dva predstavnika na podijumu. Doduše, Loeba nisu mogli da ugroze, ali je Hirvonen zadržao prednost u šampionatu.

– Petrak mi je bio najteži jer sam startovao prvi i čistio put. Kada je postalo očigledno da ne možemo da pariramo Sitroenu odlučili smo da zadržimo pozicije koje smo imali u tom trenutku. Osvajanje tri dodatna boda je takođe dobro za šampionat – zadovoljno je delovao Hirvonen.

Povezana vest:  U nedelju na Ilidži prva međunarodna karting-trka u BiH

Bez obzira na pobedu u Meksiku Sitroen je opet bio u podređenom položaju obzirom da je u prvih deset bilo čak sedam Fordovih automobila. Sudeći po prva dva takmičenja francuska ekipa je možda uradila lošiji posao od Forda tokom pauze. Da li je baš tako videće se na sledećem ispitu od 24. do 27. marta u Portugalu.