borkovic_02

Dušan Borković debituje u Evropskom šampionatu na brdskim stazama

Najperspektivniji srpski automobilista Dušan Borković predstojećeg vikenda će debitovati u Evropskom šampionatu na brdskim stazama.

Ovogodišnji šampionat startuje 1. maja u austrijskom Rehbergu, nedaleko od Linca, i brojaće ukupno 12 trka. Za prvu trku sezone prijavljeno je preko 230 takmičara, a Borković će se takmičiti u klasi N.

Uslov za prijavu za učešče u Evropskom šampionatu na brdskim stazama, ali i dobijanje međunarodne licence, je da je vozač šampion u svojoj zemlji. Dušan Borković taj uslov ispunjava jer je prošle godine trijumfovao u generalnom plasmanu šampionata Srbije na  brdu.

Povezana vest:  RELI, Leb s novom pobedom potvrdio naslov

-Osvojio sam sve što sam mogao u Srbiji, sada je vreme da izađem ‘napolje’. Evropski šampionat na brdskim stazama je najjači koji postoji jer svetskog nema i on je prava prilika za mene da se pokažem – istakao je Dušan Borković.

Dušan Borković je u karijeri osvojio brojne titule, od kartinga, preko kružnih staza, do brda. Trostruki je osvajač Zlatne kacige i najmlađi osvajač Dijamantske kacige, najvišeg priznanja u srpskom automobilizmu, koje su pored njega dobila samo dvojica automobilista, Milun Vesnić i Čedomir Brkić.

Upravo zbog svih trofeja koje je osvojio do sada, 26-godišnji Dušan Borković vrlo dobro zna šta bi ga zadovoljilo ove sezone, tokom koje nećemo imati priliku da ga vidimo na domaćim stazama.

Povezana vest:  SUBOTIČKI MOTORISTA GABOR SAGMAJSTER SPREMAN ZA VRUNSKI MOTO–IZAZOV, Borba sa peskom Dakara

-Mislim da je realno da se okitim titulom u klasi N. Ipak, konkurencija je jaka, ali ako sve bude kako treba, ako Micubiši u redu, mislim da mogu da postignem i najviši plasman. Što se tiče prve trke, u ovom trenutku bih bio zadovoljan da budem među prvom trojicom, ali tek kada isprobam još automobil i upoznam stazu, znaću više – naglasio je Dušan Borković.

Povezana vest:  FORMULA 1, Nik Hajfeld zamenio Pedra de la Rosu

Evropski šampionat na brdskim stazama je jedan od najzanimljivijih u svetu, i prosečno ga pored staze prati i do 100.000 ljudi. Dušan Borković će biti prvi vozač sa ovih prostora koji će učestovati u njemu, sa željom da u što boljem svetlu predstavi i sebe i Srbiju.

O kakvom vozaču se radi, svedoče i reči Mika Hirvonena, vozača Forda u Svetskom reli šampionatu (WRC), koji je imao priliku da se bori sa Dušanom Borkovićem tokom prošlogodišnjeg Srbija relija.

-Dušan Borković je vanserijski talenat i lud vozač! -rekao je Hirvonen.