audi_le_man_2012 

Audi predstavlja hibridni trkački Le Mans prototip
 
Na jubilarnom, 80-tom, održavanju trke 24 časa Le Mana, Audi će nastupiti sa čak četiri LMP1 prototipa. Dva automobila će koristiti dizel hibridni pogon, dok će preostala dva prototipa koristiti novu generaciju V6 TDI trkačkog pogonskog agregata.
Na ovaj način, proizvođač iz Ingolštata nastavlja sa tradicijom unošenja revolucionarnih rešenja na endurans trke. Audi je 2001. godine zabeležio prvu pobedu koristeći TFSI tehnologiju, a 2006. je pobeda otišla u ruke posade prvog Le Mans prototipa sa dizel pogonskim agregatom. Ove, 2012, godine će biti predstavljena nova tehnologija koja će biti okosnica Audi sportskog programa u predstojećim godinama.
Dr. Volfgang Ulrih (Wolfgang Ullrich), Direktor Audi Motorsport odeljenja, je izjavio: “Razviti hibridnu tehnologiju za nastup na Le Manu je podjednako ambiciozno i izuzetno tehnički izazovno, baš kao što je bilo sa dizel projektom. Prvi testovi su uspešno završeni, a sa nestrpljenjem iščekujemo da vidimo kako će se ova pogonska tehnologija pokazati u kombinaciji sa našom ultra laganom tehnologijom. Na naše zadovoljstvo, FIA i ACO su potvrdili naše učešće na trci 24 časa Le Mana.”
Audi Sport Team Joest je već potvrdio učešće u FIA Svetskom Endurans Šampionatu (WEC), a Audi će na pojedinim trkama nastupiti i sa više posada kako bi se tim adekvatno pripremio za nastup na Le Manu.

 

Povezana vest:  Sutra u Kragujevcu počinju kružne auto-trke