aston_martin

Predsednik Turkmenistana vozio na auto trkama
 
Predsednik Turkmenistana pokazao je da ne pobeđuje samo na izborima, već i da ume da vozi na auto trkama.
Predsednik Kurbanguil Berdimuhamedov vozio je jutros „bugatijev“ auto na trkama kako bi dao blagoslov prvom autotakmičenju u ovoj centralnoazijskoj zemlji, prenosi AP.
Kada je domaćin trka predstavio predsednika, Berdimuhamedov je pitao da li može da učestvuje u trkama. Budući da je reč o zahtevu koji se ne može odbiti, predsednik se ubzro potom presvukao u trkačko odelo, ušao u automobil i brzo obišao krug postavivši tako rekord u vožnji.
Organizatori takmičenja rekli su da će pobednički auto biti poklonjen sportskom muzeju.
Američka agencija prenosi da je, ipak, reč o unapred pripremljenom pojavljivanju predsednika kako bi se on predstavio kao čovek od akcije.
Po preuzimanju vlasti 2006, Berdimuhamedov se nije preterano isticao u javnosti, što ga nije sprečilo da na izborima u februaru, ipak, osvoji 97 posto glasova.
Njegova odluka da se takmiči u „bugatiju“ predstavlja veliki kontrast njegovom omiljenom prevoznom sredstvu tokom izbora, kada su se on i njegova porodica vozili u „žiguliju“.
Vlada Turkmenistana u poslednje vreme sve češće ukazuje na potrebu da zemlja postane sportska nacija, a i predsednik je prilično opsednut fitneson. Današnja trka predstavlja početak planova vlade da razviju autosport u zemlji.
Turkmenistan, koji je nezavisnost dobio 1991. godine, posle raspada Sovjetskog saveza, nikada nije osvojio medalju na Olimpijskim igrama.

 

Povezana vest:  MOTO GP, Lorencu pol pozicija u San Marinu