Trevor_Bayne_Trophy_Team

NASKAR

Trevor Bejn najmlađi pobednik Dejtone 500

Samo jednu grešku napravio je Trevor Bejn na 53. Dejtoni 500. Na sreću to se dogodilo u trenutku kada je već postao najmlađi pobednik u istoriji „Najveće američke trke” pošto je promašio skretanje za Viktoriju lejn gde se obavlja proglašenje pobednika.

Momak iz Tenesija ostvario je uspeh ravan najvećem čudu jer je slavio u prvom pojavljivanju na Floridi bacivši u zapećak neka od najvećih imena NASKAR takmičenja, među kojima je i Džef Gordon četvotrostruki pobednik u Dejtoni i do nedelje najmlađi osvajač trke sa 25 godina, rekord koji je postavio 1997. Bejn je u subotu napunio 20 godina ostavljajući iza sebe tinejdžersko doba, ali ni u najluđim prognozama niko ne bi pomislio da će takobrzo odrasti. E pa jeste. Ali ipak se dečački obratio posle prolaska kroz cilj ekipi preko radio veze:

Povezana vest:  SRPSKI ŠAMPION U NEDELJU U SLOVAČKOJ NASTUPA NA ETCC TRKAMA DUŠAN BORKOVIĆ UPRKOS PROBLEMIMA JURIŠA KA VRHU

-Naša prva Dejtona 500. Da li se šalite sa mnom? Čoveče, to je neverovatno.

Osim što je sebe lansirao među najveće, Bejn je učinio i uslugu ekipi Braća Vud, najstarijoj ekipi u NASKAR šampionatu, za koju je vozio jer za pobedu na Dejtoni ova ekipa nije znala od 1976. dok je u Kup seriji post trajao nešto kraće, od 2001.

-Drago mi je što sam baš ja bio za volanom i doneo ovim momcima dugo očekivanu pobedu. Zar nije sjajno videti ponovo Braću Vud u Viktorija lejnu? – uzbuđeno je zapitao skromni momak iz Noksvila.

Povezana vest:  BORKOVIĆ ZADOVOLJAN UČINKOM U TCR ŠAMPIONATU-NAJVEĆI IZAZOV DO KRAJA SEZONE TRKA U NEMAČKOJ

Ni ekipa nije ostala dužna pohvala na račun Bejna:

-Iuzetno je svestan automobila – prokomentarisao je vođa tima iz druge generacije familije Vud, Edi. – Takvi su samo veliki vozači, a on će sigurno biti takav. Pre par dana sam nekome rekao da bi on mogao da bude sledeći veliki u ovom sportu. I biće.

Rekorder do subote, Džef Gordon, imao je samo reči hvale za Bejna bez imalo gorčine što više nije najmlađi pobednik. U pravom sportskom maniru.

-Ovo je odlično.Trevor je sjajan dečko, a ja zaista volim ekipu Braće Vud. – delio je komplimenta šakom i kapom Gordon. – Zaista sam srećan zbog njega. I za sport je dobro da ima ovakvog talenta.

Povezana vest:  “Off-road” karavan Zlatibor 2011

Nedeljna trka imala je rekordnih 74 promena u vođstvu između 22 vozača i čak 16 incidenata, a u jednom od njih štetu je pretrpeo i Dejl Ernhart junior, osvajač pol pozicije. Mnoge oči su bile uprte u upravo u Juniora, jer je u nedelju bilo 10 godina od smrti njegovog oca Dejla Ernharta starijeg u poslednjem krugu Dejtone 2001. Međutim, on je zauzeo tek 24. poziciju.

Karl Edvards osvojio je drugo mesto, ali je delovao veoma srećan i zbog Bejnove pobede.

-Drugo mesto u Dejtoni deluje kao lošije nego bila koja druga pozicija koju sam osvajao ovde. Ali je sve bilo lepše kada sam čuo Trevora i koliko je uzbuđen. On je veoma dobar dečko, sjajan čovek da predstavlja ovaj sport – smatra Edvards.