sebastian_loebRELI JORDAN

SEBASTIJAN LOEB I MIKO HIRVONEN NASTAVLJAJU BORBU ZA TITULU

Sudar titana

 

Posle nepunih mesec dana pauze Svetski reli šampionat nastavlja se sutra u Jordanu. Veliki izazov sačekaće vozače posle osvajanja etapa na visokim nadmorskim visinama u Meksiku, pošto se u Jordanu većina njih nalazi ispod nivoa mora. Kraljevstvo na Bliskom istoku neće biti baš dobar domaćin takmičarima, a posebno njihovim automobilima.

Sama podloga predstavljaće veliki test za ekipe, a ni temperatura vazduha od 30 stepeni Celzijusovih im nimalo ne ide u prilog, jer će biti veliki izazov za izdržljivost kako vozača tako i automobila. Zbog visokih temperatura posebno će na udaru biti motori.

Ukupno će Super Seb i kompanija preći skoro 340 kilometara kroz 21. etapu, a nemoguće je dati odgovor na pitanje ko će pobediti.

Na treningu voženom juče Citroen je imao prva tri mesta. Sebastijan Loeb bio najbrži na stazi dugoj 2,3 kilometara, prešavši je za 1:13,4 minuta, dok su samo stotinku sporiji od njega bili klupski kolega Dani Sordo i Peter Solberg u privatnom Citroenu C4.

Povezana vest:  Dačić:Vozač" Formule 1" Miloš Pavlović član SPS-a

Dvojac u Ford Fokusu Jari-Mati Latvala i Miko Hirvonen završili su na pozicijama četiri i pet.

Loeb, šestostruki šampion, pet puta je vozio stazu, a najbolje vreme postavio je u trećoj vožnji.

Sve je prošlo u najboljem redu, ali put nije bio baš najbolji, mada je bio prilično brz uz veliko prijanjanje. Međutim, prave etape su mnogo nestabilnije i klizavije. Pre svega smo proverili da li je sve u redu sa automobilom – ocenio je Loeb.

Ipak, sigurno je da Francuz i te kako želi da slavi u Jordanu. To bi mu bila 56 pobeda u Svetskom reli šampionatu. Na premijeri relija Jordan 2008. Super Seb je drugog dana imao više od 30 sekundi prednosti i prilično izvesnu pobedu u džepu, ali je posle udesa bio prinuđen da odustane. Upravo zbog toga Loeb će dati sve od sebe da pobedom začini vikend u pustinji, jer bi u tom slučaju povećao trenutnu prednost u šampionatu.

Najveći dobitak iz takve situacije izvukao je Miko Hirvonen koji je tada trijumfovao, a suprotnom teško da je mogao da ugrozi do tog udesa neprikosnovenog Francuza.

Povezana vest:  WTCC vikend u Japanu (3. i 4. septembar)

Finac je otvorio sezonu pobedom u Švedskoj, ali je već u Meksiku imao velikih problema i grčevito se borio da bi završio na četvrtom mestu u čemu je na kraju i uspeo. Skorašnjim testiranjima na Sardiniji je ipak pokazao da mu ne nedostaje samopouzdanja u nastavku sezone.

Analizirali smo razloge zbog čega nismo bili konkurentni u Meksiku i probali smo neke nove opcije tokom testiranja na Sardiniji i zato verujem da ćemo u Jordanu biti potpuno ravnopravni sa ostalima – samouveren je Hirvonen.

Klupski kolega Loeba, Dani Sordo bio je prilično brz pre dve godine u Jordanu, ali je na kraju osvojio drugo mesto. Španac će posle lošeg rezultata u Meksiku želeti da napusti Bliski istok sa što više osvojenih bodova.

Naši rezultati u Švedskoj i Meksiku nisu u potpunosti bili u skladu sa našim potencijalom. Ono što je dobro je da ćemo startovati kao sedmi u Jordanu. U petak ćemo imati prednost, jer će stazu očistiti ekipe pre nas. Podijum bi bio dobar rezultat – najavljuje borbu Sordo.

Kao i Sordo i Jari-Mati Latvala, klupski kolega Mike Hirvonena, je bio odličan pre dve godine u Jordanu, sve dok nije odustao poslednjeg dana zbog kvara na vešanju prouzrokovanog udarcem u kamen. Samim tim ni Fincu neće danas nedostajati motiva.

Povezana vest:  RELI, Hirvonen trijumfovao na Australijskom reliju

Šampion iz 2003. Peter Solberg, takođe je jedan od onih koji ciljaju podijum. Veliki problemi sa kojima se susreo Norvežanin u pripremama za ovu sezonu, ispalatili su se osvajanjem drugog mesta u Meksiku, pa je na na Bliski istok došao prepun samopouzdanja i sa željom da osvoji još bodova.

Reli u Jordanu u lepom sećanju je ostao Sebastijanu Ožijeu iz Citroenovog juniorskog tima, koji je slavio 2008. mada u Svetskom juniorskom šampionatu. Osvajanje trećeg mesta u Meksiku pre manje od mesec dana svakako će biti motiv više talentovanom Francuzu.

Ožijeov kolega, šampion Formule 1 iz 2007. Kimi Raikonen, će možda konačno uspeti da ostvari zapaženiji plasman u svojoj prvoj reli sezoni, posle 30. mesta u Švedskoj i odustajanja u Meksiku.

Treba očekivati više nego uzbudljiv reli u Jordanu. Teški uslovi uzeće svoj danak, a ko je bio najizdržljiviji znaće se u subotu.