zeljko_karanDodeljena nagrada Branislav Nušić za originalnu dramu
Nagrada „Branislav Nušić“ za originalni dramski tekst na konkursu koji je 30. put raspisalo Udruženje dramskih pisaca Srbije (UDPS), uručena je danas na Skupštini UDPS-a, Željku Karanu za dramu „Glib“.
Željko Karan je prilikom uručenja nagrade rekao da je počastvovan tim priznanjem i dodao da poziva sve mlade autore, da pišu i da se prijavljuju na konkurs UDPS-a, jer su tom Udruženju potrebni mladi i talentovani autori.
U obrazloženju žirija koji je odlučivao o nagradi se navodi da je drama „Glib“ delo precizne, čvrsto izgrađene dramske strukture i plastičnih, uverljivo psihološki profilisanih karaktera.
Predsednik žirija Miladin Ševarlić rekao je da drama prati urušavanje i zatiranje dva susedna porodična domaćinstva u pomoravskom selu u vremenu neposredno posle Drugog svetskog rata i komunističke revolucije, kada u vrtlogu postrevolucionarnih obračuna i odmazda nestaje veliki broj viđenih Srba.
-Iako preciznim rukopisom rekonstruiše epohu, autor ne ispisuje ni feljton, ni puki dokument, ni arhivsko svedočanstvo minulog vremena, već uobličava autentično dramsku priču koja ne prepričava istoriju, niti prelazi onu opasnu granicu što bi delo osenčila eksplicitnim ideološkim bojama – rekao je on.
U užem izboru za nagradu „Branislav Nušić“ našle su se i drame „Periterion“, „Besmrtnici sa Čegra“, „Fajront“, „Duboko grlo“ i „Pozorište dolazi“.
Nagradu „Branislav Nušić“ za doprinos drami uručena je Radomiru Putniku koji je tom prilikom rekao da UDPS obavlja izuzetno značajan posao, negujući srpsku dramu, kao i da je veoma značajna Edicija savremene srpske drame, koju objavljuje to udruženje, u okviru koje je objavljeno preko 200 drama.
Radomir Putnik je dodao da će se truditi da nakon ovog priznanja radi još više na promovisanju drame.
Na Skupštini UDPS-a danas je usvojen i novi Statut, koji propisuje rad tog Udruženja, članstvo kao i samu organizaciju Udruženja, i koji je prilagođen novim Zakonom o udruženjima.
Povezana vest:  Šabačko pozorište gostuje u Pozorištu na Terazijama