meksiko GP 2014

TEKVONDO
Finale Grand prija u Meksiku

Finale Grand prija u tekvondou održaće se 3. I 4. decembra u Kereteru, Meksiko. Na njemu učestvuje osam najboljih borava u olimpijskim kategorijama, a iz Srbije Milica Mandić (+67). Olimpijska pobednica iz Londoina je ujedno i prvi nosilac na najvažnijem turniru godine koji nosi 80 poena, budući da je prva na olimpijskoj listi u svojoj kategoriji. Milica se bori 4. decembra, odnosno drugog dana turnira.
Proteklih sedam dana Milica i Dragan Jović, zajedno sa sparing partnerom Tanjom Tanacković, proveli su u sportskom centru La Loma, koji se nalazi u nlizini Keretera, u San Luis Potosiju.
-Ovo nam je drugi put da boravimo u La Lomi, a prvi put smo bili pre Svetskom prvenstva u Meksiku prošle godine. Razlog što smo ovde je visinska razlika između Beograda i Keretera, 2300 metara je visina na kojoj ćemo se takmičiti i zbog toga smo morali da dodjemo ranije kako bi se adaptirali. Uslovi u La Lomi su izuzetni, naš domaćiun je Ireno Fargas, trofejni trener i dugogodišnji prijatelj. Inače je Španac, ali ovde radi već 12 godina i gostoprimstvo je već nekoliko puta pokazao i dokazao. Imali smo sve što je potrebno za tekvondo trening – istakao je Dragan Jović.
Osam najboljih učestvuje u finalu Grand prija, a održava se drugi put od kada to takmičenje postoji u ovom sportu.
– Favorit i prvi nosilac je Milica i osvajanjem neke od medalja, a mi se nadamo zlatnoj, donosi novih 80 poena što će je još više odmaknuti od ostalih konkurenata na rang listi. Želimo da u 2015. godinu uđemo sa značajnom bodovnom razlikom , ali to je samo početak. Sledeća godina je prekretnica i mislimo da će do kraja Evropskih igara biti poznatih 6 prvih koji se direktno kvalifikuju na Olimpijske igre – objašnjava Jović. – Žreb je dirigovan i znamo da se Milicai sa osmim nosiocem, u ovom slučaju je to Meksikanka Maria Espinoza. Opasan je protivnik ne samo zbog velikih medalja u uspeha koje je nanizala, već i zbog činjenice da je na domnaćem terenu. Ona je u Meksiku zvezda, spremali smo se za to i očekujemo publiku protiv nas. To ne odlučuje pobednika, to je samo jedna stavka na njihovoj strani, a mnogo više je na našoj. Verujem u pobedu. Drugo kolo će biti pobednica dve Francuskinje. Dve opasne protivnice koje su iskusne i trofejne, Gledis Epong i An-Karolin Graf. Mislim da će Gledis pobediti a sa njom se Milica nije borila još od juniorskih dana, ali u ovoj situaciji mislim da je Milica kvalitetniji borac. Na drugoj strani verujem da će biti dvoboh za finale između Ruskinje Ivanove i druge Meksikanke Lakoste. Ostale su takodje sjajne, ali ove dve imaju prendost.
Milica je svesna da je favorit, međutim to je nimalo ne plaši.
-Zadovoljna sam kako su prošle pripreme, drago mi je što smo došli u Meksiko ranije jer je ipak velika razlika u visini ali i vremenskoj razzlici. Dan po dan je sve išlo na bolje, osećam se spremnom i zadovoljno. Dragan i ja imamo sjajnu konekciju, plan i program i tatiku za svaku takmičarku. Idemo korak po korak, nadam se dobrom rezultatu – ističe olimpijka. -Ovo je najbitnije takmičenje u godini, nosi duplo više nego bilo koji grand pri ili evropsko prvenstvo. Zlatna medalja i 80 poena bi mi mnogo značilo, volela bih da i u 2015. uđem kao prva na olimpijskoj listi. Takođe bih volela da se zahvalim OKS i TAS na podršci i finansiranju priprema sa sparing partnerom.
GALA TEKVONDO VEČE
Po ugledu na velike sportove, na ovom Grand priju 5. Decembra će se održati gala veče na kome će biti izabrani najbolji takmčiar i takmičarka, trener, sudija i federacija po izboru samih učesnika grand prija, a za sudije i federacije odlučuje komisija.
-Samo biti u toj konkurenciji je važno za našu zemlju, jer ovde učestvuje samo 64 takmičara iz 27 zemalja i jedna od njih je Srbija. Po bodovima u svim kategorijama u ženskoj konkurenciji Milica je na drugom mestu posle Špankinje Ive Gomez (-57kg). Posle ovog takmičenja ne znamo da li će ostati taj status. U svakom slučaju mi smo ove došli zbog poena i takmičenja a ne zbog gala večeri, zbog 80 bodova – ističe Jović.

Povezana vest:  Zbog masovne tuče navijača odložen ultimatfajt u Pazaru