Navijači na Filipinima odali su danas počast bokserskoj legendi Muhamedu Aliju tako što su se okupili u Manili na mestu legendarne borbe sa Džoom Frejzerom, gde je otvorena izložba fotografija i ostalih suvenira.

Ispred Araneta koloseuma, u hali u kojoj su Ali i Frejzer boksovali 1975. godine, postavljena je velika slika Muhameda Alija kako stoji u ringu.

Ljudi su se okupili oko velikog ekrana na kome su prikazivani snimci čuvenog meča. U tržnom centru „Ali“ mogu se naći fotografije i suveniri, uključujući i bokserske rukavice s potpisom Muhameda Alija, originalni program sa meča i komemorativni zlatnik.

Povezana vest:  TEKVONDO, 11. TROFEJ BEOGRADA, Elita u srpskoj prestonici

U jednom od najjčuvenijih mečeva u istoriji boksa, nazvanim „Trilla in Manila“, 1. oktobra 1975. godine, Ali je pobedio Frejzera kada je u 14. rundi prekinut meč zbog teških povreda Frejzera. Atmosfera je bila uzavrela, u hali je bilo 38 stepeni Celzijusa i 28.000 ljudi. U brutalnoj borbi obojica boksera bili su umorni, prebijeni i iznemogli, tokom 14. runde su se teturali, Frejzerovo lice je bilo natečeno i desno oko mu je bilo zatvoreno.

Povezana vest:  MEČ ZA WBA, IBO, IBF, WBO, Kličko brani titule u duelu sa Mormekom

Ali je posle tog meča rekao da je tada bio „najbliži smrti“.

Vlasnik hale Horhe Araneta bio je toliko oduševljen Alijem da je obećao da će izgraditi tržni centar i nazvati ga po njemu. Ali je bio oduševljen idejom i godinu dana kasnije došao je na otvaranje.

Sportski komentator Roni Natanijels rekao je da je jednog dana religiozni musliman uz pomoć štapa jedva dohodao do Alijevog apartmana. Posle 15-minutnog razgovora, Ali mu je napisao ček na 25.000 dolara.

Povezana vest:  63. STRANDŽAT KUP, Milutin Stanković zaustavljen u prvom kolu

Natanijels je pitao Alija zbog čega mu je dao novac kada ga ne poznaje, a Ali je odgovorio:“On je religiozan čovek, neće me prevariti. Čak iako me prevari, Bog će se pobrinuti za njega“. Jedan od najjvećih sportista 20. veka Muhamed Ali umro je 4. juna u 74. godini od komplikacija izazvanih Parkinsonovom bolešću, od koje je bolovao poslednje tri decenije.