Daleke 1984, reprezentativac Jugoslavije Jožef Tertei (treće mesto) okitio se poslednjom olimpijskom medaljom u kategoriji do 100 kilograma. Sada, par decenija kasnije, 33 godine kasnije, srpsko rvanje ima šanse da upiše 13 olimpijsku medalju, a možda još neku.

Ovoga puta na Olimpijske igre u Rio putuju trojica srpskih rvača. Kristijan Fris će nastupati u kategoriji do 59 kilograma, Davor Štefanek u kategoriji do 66 kilograma dok će Viktor Nemeš natupiti u kategoriji do 75 kilograma. Štefanek je momak kome će ovo biti treće Olimpijske igre, a prema njegovim rečima sazreo je, iza njega je period sa odličnim rezultatima I što je najvažnije period bez povreda.

Srpski rvački trio kreće put Južne Amerike 8. avgusta a na strunjaču će stati 14. i 16. avgusta. Fris i Nemeš nastupaju 14. Dok će Štefanek u gard stati dva dana kasnije.

Povezana vest:  TEKVONDO, Održan 13. Galebov Trofej Beograda

Dan po povratku sa priprema iz Bugarske Štefanek je na odmoru u Subotici, u krugu porodice.

-Očekujem da dam svoj maksimumna strunjači! Sve ove godine što sam radio, pogotovo ove tri od kada je Stojan Dobrev sa nama očekujem dobar rezultat. Idem da se borim za medalju! Daću maksimum na strunjači a cilj je da krunišem jednom od medalja. Iskreno, cilj mi je da uđem u finale a onda ćemo videti, svašta tamo može da se desi – rekao je Štefanek u dahu, kome će Rio biti treće Igre.

Protivnici momku iz Subotice, u kategoriji do 66 kilograma, su, rvačkim žargonom rečeno “ubice”, kidaju meso ali Štef ima za njih recept. Ipak, Davor je izdvojio nekoliko protivnika.

-Ima dosta dobrih rvača, pogotovo što je ovo najvažniji turnir, kako za rvanje tako i za ostale olimpijske sportive. Medalja sa ovog takmičenja je stvar prestiža. Protivnici za repsekt, iz moje težinske kategorije su iz Tamas Lorincz iz Mađarske, Artem Surkov iz Rusije, Rasul Chunayev iz Azerbejdžana, Hansu Ryu iz Koreje, Omid haji Noroozi iz Irana i Frank Staebler iz Nemačke. Ima ih desetak koji su dobri, koji su odlični ali nisu nepobedivi…

Povezana vest:  OI 2016, Težak žreb za Davora Štefaneka

Iako je u rvanju ceo život Štefanek napominje da je od početka godine naj napornije.

-Imamo naporne pripreme. Počeli smo 8. januara a I dalje smo u trenažnom procesu. Imamo par dana pauze, što sam iskoristio da se vidim sa prijateljima I porodicom a poslednje dane, pred put u Rio ćemo biti u staroj bazi u Zrenajninu gde ćemo nastaviti sa radom. Od dva meseca bili smo par dana kući. Trnovit je put do medalje i moraš maksimalno da uložiš da bi rezultat bio vidljiv. A rezultat je medalja – rekao je Štefanek.

Štefane je posle 33 godine doneo u Srbiju zlatnu medalju u Srbiju a sada je red da se popne na pobedničko postolje na Olimpijskim igrama. Iako rvanje nije ekipni sport Štefane se nada da će se pored njega medaljom okititi Fris I Nemeš.

Povezana vest:  Američki džudista crnogorskog porekla pozitivan na kanabis

-Viktor je dobar, mlad ima za njega vremena ali je pokazao kvalitet za Olimpijadu. Fris je iskusan borac. Nas dvojica se “trkamo” sa rezultatima i siguran sam da ćemo se podignute glave vratiti u Srbiju. Zaslužujemo da barem jedan od nas osvoji medalju – rekao je na kraju Štefanek.