karate_reprezentacija_srbijeU BEOGRADSKOJ ARENI POČELO 20. SVETSKO PRVENSTVO ZA SENIORE

 

Srbiji dva finala

 

U „Beogradskoj areni“ je počelo 20. Svetsko prvenstvo za seniore u karateu. Najbolji karatisti planete bore se za odličja u borbama i katama, pojedinačno i ekipno u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Prvog dana takmičenja na programu su bila nadmetanja u katama pojedinačno i borbama u ženskoj (do 68 i ’68kg) i muškoj (do 75, do 84 i +84 kg) konkurenciji. Posle prvog takmičarskog dana  Srbija je bogatija za tri medalje. Reprezentativci su obezbedili dva meča za zlato i jedan duel za bronzu.

Dejan Umičević (+ 84kg) je prvi Srbiji doneo finale. Od starta je krenuo silovito, odlično radio svaki meč i redom pobeđivao Alasvada (UAE), Diasa (Portugalija), Roba (Škotska), Barbosu (Brazil) i Atamanova (Azerbejdžan). Sjajno izdanje pokušaće da kruniše u  subotu u finalu gde će mu rival biti Egipćanin Mohamed.

Povezana vest:  Jović očekuje nekoliko medalja na Gran priju u tekvondou

Drugo finale je obezbedio, takođe odlični, Slobodan Bitević (do 84kg). Pobedio je Širinova (Azerbejdžan), Jodatagdama (Iran), Lirija (Italija), Aragu (Japan) i Eldaručeva (Rusija). U subotnjem finalu, u meču za zlato, radiće protiv Karamaloglua iz Turske.

Milošu Jovanoviću (do 75kg) je malo nedostajalo do finala. U njegovoj kategoriji je bilo najviše takmičara, 69. Na putu do polufinala savladao je Danca Bjeregarda, Španca Sančeza, Egipćanina Mohameda i Meksikanca Verdea. U polufinalu je, na žalost, poklekao u duelu protiv Italijana Busea, ali će u subotu imati priliku da se bori za bronzu.

Povezana vest:  TEKVONDO, Nađa Savković osvojila bronzanu medelju na SP u Kanadi

Devojke u borbama nisu imale uspeha. Ivana Filipović (+68kg) je posle pobeda protiv Hasnui (Tunis) i Park (Koreja) zaustavljena u četvrtfinalu. Francuskinja Ibrahim je uz dosta sreće slavila 2:1, ali je ušla u finale i povukla Ivanu u repesaž. U repesažu protivnica naše takmičarke bila je Belgijanka Jeuris koja je uz pomoć dve problematične sudijske odluke slavila 3:1.

Tamara Filipović (do 68kg) već u prvom kolu je voljom žreba radila protiv nekadašnje šampionke sveta Meksikanke Lire koja je zabeležila pobedu u ovom duelu. Meksikanka je ušla u finale i povukla Tamaru u repesaž. Na žalost i u repesažu Filipovićeva je poražena od Španjolke Koste.

Povezana vest:  BOKS posrnuli srpski gigant, ponovo bez vize na Igrama

Kataši nisu imali sreće sa žrebom. Marija Madžarević je odlično krenulo, zabeležila tri pobede, savladala Džejkobs (JAR), Souzu (Holandija) i Sajed (Egipat). U četvrtfinalu poražena je od Usami (Japan). Na žalost, Usami je poražena u narednom kolu i Marija je ostala bez repesaža. Dejan Pajkić je bio u „grupi smrti“. Na startu savladao Bakvadija iz Bocvane, ali je u 2. kolu zbog malog disbalansa izgubio od Japanca Okija. U narednom meču, Oki je izgubio od Valdezija, a Pajkić je ostao bez repesaža.