zenski_kata_timKARATE

 

DRUGI DAN 20. SVETSKOG PRVENSTVA ZA SENIORE

 

Ženski kata tim u borbi za bronzu

 

I dok je prvog takmičarskog dana na 20. Svetskom prvenstvu za seniore praktično sve bilo u znaku srpskih karatista, drugog dana nije bilo mnogo razloga za zadovoljstvo. Na programu su bila takmičenja u borbama u ženskoj (do 50kg, do 55kg i do 61kg) i muškoj (do 60 i do 67kg), kao i nadmetanje u katama ekipno u obe konkurencije.

Rezultatski slab dan spasile su dame u katama. Tim u sastavu Ivana Stepanović, Ana Kanjuh i Dunja Žeravić je uspeo da se kroz repesaž domogne meča za bronzanu medalju. Taj duel biće na programu u subotu.

U prvom kolu srpske dame su savladale Indiju 5:0, u 2. kolu su poražene od Japana, ali kako je Japan ušao u finale nama je obezbedio mesto u repesažu. U prvom meču repesaža pobeđen je Makao, maksimalno 5:0, a u duelu za bronzu našim damama rivalke će biti Italijanke.

Svi ostali srpski reprezentativci su zaustavljeni pre pravih borbi za odličja.

Povezana vest:  Častan oproštaj kapitena srpske reprezentacije

Muški tim u katama u sastavu Dragan Stojnić, Ivan Kunevski i Predrag Đondovič je imao izuzetno težak žreb i zaustavljeni je već na startu takmičenja. U duelu sa Turskom kata poraženi su 5:0. Turska je posle trijumfa protiv Austrije, izgubila od Francuske, a Srbija je ostala bez repesaža.

Najmlađa članica selekcije dama u borbama Sanja Cvrkota (do 61kg) zaustavljena je u prvom kolu od Hasnau (Tunis). Bronzana sa prethodnog SP Katarina Strika (do 55kg) na startu je pobedila Monkado iz Venecuele na izjašnjavanje, a u drugom je poražena od Izraelke Afara. Bilja Stojović (do 50kg) je takođe eliminisana pre pravih borbi za odličja. U 1. kolu je bila slobodna, potom pobedila Španjolku Suarez, da bi u četvrtfinalu bila poražena od Slovakinje Visnovske 2:1 u produžetku. Sve tri su ostale bez repasaža jer su njihove protivnice pretrpele poraze u narednim kolima.

Stefan Joksić (do 60kg) je na ovom Svetskom prvenstvu debitovao u seniorskoj reprezentaciji. Na startu je u teškom meču savladao Iranca Ruana 3:2, u 2. kolu je izgubio od Mađara Horvata. Arsenije Tadić (do 67kg) bio je bolji od Škota Danlopa 3:0, potom je radio protiv Egipćanina Salema Sada od koga je izgubio 4:1. Na žalost ni Iranac ni Egipćanin nisu ušli u finale i Joksić i Tadić su ostali bez prilike da kroz repesaž stignu do meča za bronzu.

Povezana vest:  Francuski bokser Patrik Bois: „Uhapsiću Marka Nikolića“

 

 

Svečano otvaranje

 

U Beogradskoj areni je ceremonijom kojoj je prisustvovala i ministar omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, svečano otvoreno 20. Svetsko prvenstvo.Učesnike i goste su pozdravili Ministar Samardžić Marković, Antonia Espinos, predsednika VKF, i Zorana Jerkovića, predsednika KFS, u „Beogradskoj areni“ je i zvanično otvorena planetarna smotra.

– Učesnicima Šampionata želim dobrodošlicu u Srbiju, zemlju sporta. Želim vam svima da u Beogradu ostvarite svoje sportske želje i da zabeležite rezultate koje priželjkujete.

Prvi čovek svetske federacije Antonio Espinos je istakao:

– Nije lako opisati zahvalnost koju u Svetskoj federaciji osećamo prema svima u Srbiji. Cenimo vaše zalaganje, vaš rad, a najveća satisfakcija za ovo izuzetno dobro organizovano takmičenje može vam biti ovako veliki broj učesnika. Za sportiste poruka da je ovo ono najkvalitetnije što VKF može da ponudi, ovde ste deo elite. Želim vam svima mnogo sreće tokom takmičenja, a ministru sporta Srbije obećavam da ćemo se uvek rado vraćati u vašu zemlju i vaš grad jer smo ovde sjajno ugošćeni.

Povezana vest:  KARATE, Dragoslav Stojković predsednik BKS

Šampionat je svečano otvorila ministar Snežana Samardžić Marković koja je između ostalog rekla:

–  Kada smo prihvatili organizaciju želeli smo da pokažemo svima, i u Srbiji i u svetu koliko je karate popularan sport. Ja ću se danas zahvaliti volonterima koji su pomogli da sve funkcioniše kako treba. Svim takmičarima želim mnogo uspeha, a reprezentativcima Srbije da narednih dana osvoje što više medalja.

U zabavno muzičkom delu učestvovali su KUD „Svetozar Marković“ iz Novog Sada i orkestar Garde koji je izveo himne Svetske karate federacije i Republike Srbije.