Uzbekistanski biznismen Gafur Rahimov, optužen za veze sa organizovanim kriminalom, izabran je danas za predsednika Medjunarodne amaterske bokserske federacije (AIBA).

Rahimov je u trci za predsednika AIBA pobedio jedinog protivnika, bivšeg kazahstanskog boksera i političara Serika Kanakbaeva sa 86 glasova za od 134 važećih listića na kongresu održanom u Moskvi.

Nakon izbora Rahimova za predsednika AIBA, boks će se svakako naći na još većem udaru Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Povezana vest:  Balkan se raduje Evropskom šampionatu u Beogradu 2024.

MOK je i ranije kritikovao njegovu kandidaturu, a tek treba da potvrdi da li će se boks uopšte naći na programu Olimpijskih igara 2020.

Rahimov, koji je od januara bio privremeni predsednik AIBA, pokušao je u govoru pre glasanja da smanji tenzije.

„Boks će definitivno biti na programu Olimpijskih igara u Tokiju, ali i u Parizu i Los Andjelesu, kao i na svim narednim Igrama. To ni na kakav način nije povezano sa izborom predsednika AIBA. Boks i Olimpijske igre su neodvojivi“, rekao je Ubekistanac.

Povezana vest:  Preminuli valjevski bokseri Gračanin i Kovačević

Gafur Rahimov je, inače, na crnoj listi vlasti u SAD zbog njegove navodne umešanosti u trgovinu heroinom. On je negirao bilo kakvo krivično delo.