Aktuelna prvakinja sveta u kategoriji – 61 kg Jovana Preković pripadnica Ministarstva odbrane i oružanih snaga Vojske Srbije i karatistkinja Karate kluba „Knjaz“ iz Aranđelovca je nakon finala na Premijer ligi koja je održana prošle nedelje u Šangaju ponovila uspeh i danas je osvojila srebrnu medalju na Seriji A u karateu u Montrealu. Ovo takmičenje je takođe jedno od kvalifikacionih turnira za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Jovana je na veličanstven način izborila učešće u finale Serije A pa je tako u prvom kolu pobedila takmičarku iz Kazahstana Utelbayevu sa 5:3, u drugom kolu bila je bolja od takmičarke iz Ukrajine Shostak Diane sa 3:0, nakon ovog meča u trećem kolu Jovana je pobedila reprezentativku iz Kine Zhang Xiaoling opet sa 3:0.

Povezana vest:  Srbija domaćin Prvenstva sveta u rvanju 2022. godine -

A onda je došao na red meč sa trenutno najboljom takmičarkom iz Japana Someya Mayumi koju je Jovana deklasirala sa 6:0 i tako se plasirala u polufinale. U polufinalnom meču Jovana Preković se sastala sa reprezentativkom Kanade Juma Hayom koju je bez problema dobila sa 3:0 .

Konačno u finalnom meču Jovana se sastala sa reprezentativkom Perua Alexandrom Grande i izgubila je minimalnim rezultatom 1:0.

„Ono što je Jovana u Montrealu demonstrirala jeste vrhunska umetnost karate borbe. Pokazala je da se nalazi u vrhunskoj formi i nije pružila niti jednoj protivnici  priliku do finala  da je ugrozi. U finalu poraz od 1:0 a uzroke možda treba tražiti u Jovaninoj ogromnoj želji da se na najbolji način predstavi na Evropskim Olimpijskim igrama u Minsku gde putujemo odmah nakon povratka u Srbiju. I to je potpuno normalno jer srpski karate nikada u svojoj istoriji nije osvojio medalju na jednom ovakvom takmičenju. Zato je izazov veliki, a njena želja za dokazivanjem ogromna. Ono što je najvažnije sakupile smo još bodova za kvalifikacije za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine i to nam je bio jedini cilj.“ rekla je Roksanda Atanasov trener Jovane Preković

Povezana vest:  Boks selekcija Srbije na „Zlatnom gongu" u Makedoniji

„ Moglo je danas biti i bolje, nisu mi sudili neke poene za koje sam bila sigurna da će biti vrednovani ali nema kuknjave ni na sudije ni na bilo koga drugog. Jednostavno je to bilo to i idemo dalje…idemo u Minsk na Evropske Olimpijske igre I jedva čekam da se pridružim našem Olimpijskom karate timu. U Minsku nećemo osvajati bodove za Tokijo ali ćemo probati da osvojimo medalje za našu Srbiju “- nakon finalne borbe izjavila je Jovana Preković.

Povezana vest:  TEKVONDO, Dobar početak sezone za beogradski tekvondo