Karate

ZADOVOLJSTVO U KARATE FEDERACIJI POSLE EVROPSKOG PRVENSTVA U IZMIRU

Sedam odličja za svetlu budućnost

 

IMG_9752Ako bi tražili reč koja sjedinjuje utiske učesnika 37. Evropskog prvenstva za kadete i juniore i 2. Evropskog kupa za mlađe seniore, održanih prošle nedelje u Izmiru, ta reč bi definitivno bila zadovoljstvo. Opšti utisak reprezentativaca, selektora, ali i čelnika Karate federacije Srbije je da je u Izmiru ostvaren uspeh i da su svi zadovoljni činjenicom da je osvojeno sedam medalja.

Pored činjenice da se u generalnom plasmanu Srbija našla na 16 mestu od 41 zemlje učesnice, raduje i kontinuitet osvajanja odličja koji su naši mladi karatisti zadržali na međunarodnoj sceni. Sa pet srebrnih i dve bronzane medalje naši mladi sportisti su pokazali da predstavljaju svetlu budućnost trofejnog sporta.

Ninoslav Glišić, potpredsednik Karate federacije Srbije i v.d. selektora za kate nije krio zadovoljstvo ostvarenim u Izmiru. Između ostalog je istakao:

Na Evropskom prvenstvu i Evropskom kupu učestvovalo je 765 takmičara iz 41 zemlje. Medaljama su se okitili reprezentativci 28 zemalja, a Srbija se sa sedam medalja u generalnom plasmanu našla na 16 mestu. Najbolji su bili Turci sa sedam zlatnih odličja, sa po četiri zlatne medalje pratili su ih Francuzi i Španci. Da se bar jedno finale završilo pobedom reprezentativca Srbije naša zemlja bi izbila na 6. mesto. Medalje Srbiji doneli su Andriana Vićovac, Aleksandra Mijić, Sanja Cvrkota, Relja Mijanović i Stefan Tmušić, koji su osvojili srebra, odnosno Katarina Piperin i Aleksandar Šestakov, koji su se okitili bronzama – rekao je Glišić.

Selektor muškaraca u katama Saša Đorđević je podsetio da su kataši zadržali kontinuitet osvajanja odličja i podvukao:

Naravno, ostaje žal što nismo uzeli još koju medalju jer su momci po prikazanom to zaslužili. Ad to kažem pre svega mislim na takmičenje timova gde smo zbog diskutabilne odluke sudija u 2. kolu izgubili od Rusa 3:2. Naravno da smo odmah po završetku meča uložili žalbu, odgovorni su uočili grešku, najavili da će sudije biti kažnjenje, ali odluka nije promenjena i momci su ostali bez prilike da se bore za odličje. Relja Mijanović je prošlogodišnjem evropskom srebru u kadetskoj konkurenciji, osvojenom u Parizu, dodao još jedno u juniorskoj konkurenciji. Stefan Šemlal je nepravedno zaustavljen u polufinalu od takmičara iz Grčke, da bi posle zasluženo pretrpeo poraz u repesažu. Zadovoljni smo, ali, ponavljam, po prikazanom momci su zaslužili još koje odličjebio je osvrt Đorđevića na učinak kataša.

Povezana vest:  TEKVONDO, Održan 13. Galebov Trofej Beograda

Miodrag Zečević je selektor dama u borbama. U Izmiru devojke su osvojile tri odličja, a Zečeviće je prokomentarisao:

Da se ne gleda olimpijski sistem vrednmovanja medalja, Srbija bi po svojenim odličjima zauzela 6. mesto. Osvojenih sedam medalja su svakako odraz kvaliteta, ali i rezultat celog tima koji stoji iza reprezentacije. Kad to kažem mislim na takmičare, selektore, trenere, sportskog direktora, kompletno rukovodstv Karate federacije Srbije. I pored smene generacija, kod kadetkinja imali smo dve debitantkinje, kod juniorki jedina iskusna je bila Lena Luković, devojke su osvojile tri medalje i time sam veoma zadovoljan. Andriana Vićovac je osvajanjem srebra potvrdila kvalitet i najavila da predstavlja budućnost našeg karatea. Sanja Cvrkota je posle Evropskog prvenstva u Parizu, svetske smotre u Maroku u Izmiru stigla do trećeg odličja u nizu, što je izuzetan  rezultat. Aleksandra Mijić se srebrom oprostila od konkurencije mlađih seniorki i napravila dobru preporuku za seniorski sastav. Od ostalih devojaka, izdvojio bih 7. mesto Jelene Tufegdžić.

Povezana vest:  KARATE, EP NOVI SAD 2011, Pet odličja za srpske karatiste

Simo Salapura, zadužen za kadete u borbama se zahvalio svima koji su učestvovali u radu reprezentacije, kao treneri, selektori, takmičari ili pružali logističku podršku:

Veoma sam zadovoljan sa dve osvojene kadetske medalje u borbama. Posebno kad se zna da ćemo naredne godine na Šampionatu u Novom Sadu imati kompletno nov kadetski tim. Momci koji su osvojili odličja su pokazali kvalitet, dali sve od sebe. Pored medalja Stefana Tmušića i Aleksandra Šestakova, koji je ponovio rezultat iz Maroka, izdvojio bih rezultate Nikole Petrova koji je bio peti i Uroša Stojčeva. Obojica su pokazali da predstavljaju svetlu budućnost ovog sporta.  Kad su rezultati juniora u pitanju, došlo je do smene generacija, mislim da su neiskustvo i loša sportska sreća doprineli tome da se ovoga puta vratimo bez odličja u juniorskoj konkurenciji iako su momci bili u prilikama da stignu do medalja.

Ninoslav Glišić je podsetio da su u Izmiru održani i uspešni sastanci između predstavnika Karate federacije Srbije i čelnika Evropske i Svetske karate federacije. Povod razgovora bili su Svetsko seniorsko prvenstvo koje će se krajem godine održati u Beogradu i Evropsko prvenstvo za kadete i juniore koje će se narednog februara održati u Novom Sadu.

 

Reč osvajača medalja

Svi osvajači medalja su iskoristili priliku da se zahvale klupskim trenerima, selektorima, porodicama i prijateljima na podršci koju su imali tokom priprema i samog takmičenja. Uz napomenu da su dali sve od sebe kako bi ostvarili što bolji rezultat.

Andriana Vićovac je posle svetskog zlata stigla do evropskog srebra:

– U Izmir sam došla vrlo motivisana, želela da ponovim rezultat iz Maroka. Na žalost nisam uspela, ali je ovo srebro dodatni podstrek da na narednim takmičenjima beležim uspehe.

Povezana vest:  Mrvaljević: Nedovoljno za medalju

Aleksandra Mijić se srebrom preporučila u seniorsku reprezentaciju:

– Zadovoljna sam medaljom. Posle plasmana u finale, kao i svaki sportista nadala sam se zlatu. Nisam uspela, ali dala sam sve od sebe.

Sanja Cvrkota je u Izmiru ponovila rezultat iz Maroka, još jedna srebrna medalja za takmičarku iz Lazareva:

– Drago mi je što održavam kontinuitet rezultata. U Parizu na Evropskom sam bila bronzana, u Maroku na Svetskom i sada u Izmiru na Evropskom osvajala sam srebrne medalje. Debitovala sam u konkurenciji mlađih seniorki i presrećna sam što sam odmah osvojila odličje.

Kataš Relja Mijanović je u Izmiru osvojio drugu medalju na EP:

– Otišli smo sa ciljem da osvojimo što više medalja i u tome smo uspeli. Drago mi je da sam posle kadetskog srebra u Parizu, sada osvojio juniorsko srebro, posebno kad se zna da sam bio jedan od najmlađih u konkurenciji. Do finala sam „ispucao“ one najbolje kate, a u meču za zlato presudilo ej veće iskustvo Belgijanca.

Stefan Tmušić je posle čestitke svima osvajačima medalja na uspehu u Izmiru istakao:

– Srećan sam što sam izborio jedino finale u muškoj konkurenciji u borbama. Zadovoljan sam srebrnim odličjem.

Katarina Piperin je u Izmiru Srbiji donela prvu medalju, bronzu:

– U Turskoj sam debitovala na Evropskom prvenstvu i srećna sam što sam odmah osvojila medalju. Zadovoljna sam svojim izdanjem i osvojenim odličjem.

Aleksandar Šestakov je svetskoj bronzi iz Maroka u Izmiru dodao evropsku medalju istog sjaja:

– Drago mi je što sam ponovio rezultat iz Maroka i osvojio evropsku bronzu. Zadovoljan sam odličjem jer sam se i na drugom takmičenju za redom popeo na postolje.