wojdan-ali-seraj-abdulrahim-shaherkani

Na OI nastupila prva takmičarka iz Saudijske Arabije

 

Džudistkinja iz Saudijske Arabije Vodždan Šaherkani ušla je danas u sportsku istoriju, ali ne zbog rezultata koji je postigla u borilištu već zbog toga što je postala prva žena iz svoje zemlje koja se pojavila na Olimpijskim igrama.

Šaherkani, koja ima samo 16 godina, nastupila je u kategoriji do 78 kilograma i izgubila od Portorikanke Melise Mojica. Mnogo važnije od rezultata za njenu porodicu i nju bilo je samo pojavljivanje na OI, što bi moglo da označi i početak nove ere u olimpijskom sportu u Saudijskoj Arabiji.

Povezana vest:  TEKVONDO, Evropsko prvenstvo za mlade seniore

-Bila sam mnogo uplašena, zbog velikog broja gledalaca. Nažalost, nismo osvojili medalju, ali ćemo to učiniti u budućnosti i ja ću biti ženska zvezda zbog svog nastupa. To je bila prilika koja se ukazuje jednom u životu – izjavila je posle meča Šaherkani.

Šaherkani ima samo plavi pojas u džudou, ali su organizatori odlučili da joj dozvole da nosi crni pojas kako bi ispunila uslove da se takmiči. Nastup žena iz arapskih zemalja na OI u Londonu od početka su pratile kontroverze.

Povezana vest:  Održano zvanično merenje boksera za boks spektakl u Obrenovcu – odbrana titule WBC Mediterana

Prvo je nastao spor između organizatora i Olimpijskog komiteta Ujedinjenih Arapskih Emirata oko toga da li da se takmičarkama omogući da na defileu na ceremoniji otvaranja nose feredže, na čemu su arapske zemlje insistirale. Organizatori su na kraju to dopustili.

Šaharkani je danas nastupila noseći maramu na glavi, obučena u kimono. Ona je inače jedna od dve žene iz Saudijske Arabije koje su došle na OI u London. Druga je Sara Atar, rođena u SAD, koja će nastupiti u trci na 800 metara.

Povezana vest:  DŽUDO, Galstjan osvojio zlato u kategoriji do 60 kilograma

Šaharkanijev otac, Ali, koji je inače sudija u džudou, izjavio je za AP da je, dok je gledao svoju ćerku, „plakao kao dete“.

-Bila je srećna i osmehivala se kad je borba bila gotova. Zagrlila me i rekla: ‘Tata, uradila sam to’. Bio sam tako ponosan – rekao je Ali Šaherkani.