David_Haye_slavljeMeč između Heja i Harisona namešten?
Britanski dnevnik The Sun pomno je analizirao trenutak pre nego što je britanski bokser Dejvid Hej poslao na pod svog izazivača u subotnjem dvoboju teškaša za WBA naslov u Mančesteru.
Primjtno je da je neposredno pre udarca Heja svom devet godina starijem sunarodniku nešto šapnuo. Tabloid je angažovao profesionalnog čitača s usana koji je prepoznao reči „sada“ (now) i „padni“ (get down). Nakon pokušaja udarca Harison je zaista i pao, nakon čega je sudija, posle njegovog pridizanja pa ponovnog napada Heja, prekinuo borbu.
Bilo je to dovoljno da izazove sumnju. Hej je inače kroz prve dve runde bio vrlo pasivan, kao da je opušteno čekao treću.
-Da li se radi o dogovorenom padanju u trećoj rundi? – pita se The Sun.
Reč je, naravno, samo o teoriji, koju potkrepljuju mnogi bokserski radnici, pa tako i promotor Frank Mahoni, koji je pre radio s legendarnim Lenoksom Luisom. On tvrdi da je Hejov napad koji je srušio Harisona bio bezopasan.
Britanski bokserski savez pokrenuo je istragu protiv Harisona, ali ne zbog sumnje da je pustio meč već zbog kukavičke borbe. U sedam i po minuta boksa uputio je prema šampionu samo jedan udarac.
-Održaćemo sastanak osmog decembra i odlučiti o eventualnom kažnjavanju Harisona – kažu iz Takmičarske komisije.
Danas 39-godišnji Britanac, svetski amaterski prvak iz 1998. i olimpijski pobednik iz 2000, zaradio je od meča 1,5 miliona funti. Taman za penziju. Izjavio je da se za taj novac pošteno namučio.
Nakon svoje sumnjive pobede Hej je iskoristio priliku da se ponovno „očeše“ o braću Kličko, rekavši da će jednog rešiti na proleće, a drugog u leto sledeće godine, nakon čega će se povući u penziju.
-Moram da priznam da su njegove tri runde protiv Harisona bile spektakl kakav u životu nisam video. Sav se tresem od straha! – izjavio je cinično mlađi od ukrajinske braće, Vladimir, vlasnik svetskih teškaških naslova po IBF, IBO i WBO verziji.
Povezana vest:  Holifild otkazao borbu sa Botom