Haye vs Ruiz u maju u Mančesteru

 

david-haye_world_titleDavid Haye svetski prvak u teškoj kategoriji u WBA verziji prvi put će braniti pojas 3. aprila u Mančesteru protiv prvog izazivača i bivšeg dvostrukog prvaka Johna Ruiza. Svetsku titulu u WBA verziji bivši svetski prvak je i u kruzer kategoriji David Haye uzeo 7. decembra u Nirnbergu Nikolaju Valujevu, a prvi put će je braniti 3. aprila u Mančesteru u MEN Areni protiv Johna Ruiza.

38-godišnji Amerikanac je prvi izazivač na WBA rang listi i bivši je dvostruki svetski prvak – protiv Holyfielda 2001. i Rahmana 2003, ali Haye puca od samopouzdanja:

-Neću se zadovoljiti pukom pobedom. Njegov je stil samljeti protivnika, ali taj film neće gledati protiv mene. Od sebe ne očekujem ništa manje od spektakla, a od njega da se zakoprca u konopcima.

Povezana vest:  BOKS, Usik pobedio Huka

-Ruiz je sposoban na sve, nije slučajno nokautirao Evandera Holyfielda nakon što Lennoxu Lewisu to nije uspelo pune 24 runde. Holyfielda nije mogao srušiti ni Mike Tyson, ali Ruiz ga je bacio na kolena. Ne smem srljati, ne smem mu niti odškrinuti vrata jer je spreman i najmanji prostor iskoristiti. Neću mu dati disati.

I Ruiz je poslednji put u ringu bio u edecembru kad je kao predjelo meča Haye – Valujev pokazao zube Adnanu Serinu i tehničkim nokautom u sedmoj rundi obranio svoju poziciju prvog izazivača. Ovo je prvi put posle 10 godina da se u Velikoj Britaniji odlučuje o tituli u teškoj kategoriji:

Povezana vest:  Kličko: Poslednja četiri dana bio sam u paklu

-Koliko sam samo noći proveo u Mančesteru uživajući u mečevima velikana poput Tysona, Calzaghea i Hattona. Ne sumnjam da će atmosfera biti jednako naelektrisana – zaključio je prvi britanski svetski prvak u teškoj kategoriji nakon Lewisa i peti u istoriji – Fitzsimmons, Bruno, Hide i Akinwande.

Haye (29 godina) je boksovao 24 puta, 23 je puta pobedio (21 KO) i samo jednom izgubio (2004. od Carla Thompsona), a Ruiz je od 54 borbi 44 puta slavio (30 KO), osam je puta izgubio, jednom je meč proglašen nerešen i jedan je meč poništen nakon što se otkrilo da ga je James Toney 2005. u meču za WBA titulu pobedio nakljukan steroidima (tužio ga je i sudu jer mu je bacio ljagu na karijeru, a WBA je odlučila da je Ruiz i dalje svetski prvak).

Povezana vest:  Istraga zbog navodne "kupovine zlatnih olimpijskih medalja" u amaterskom boksu

Krajnji cilj Hayea je unifikacija pojaseva protiv braće Kličko, Vitalija i Wladimira koji među sobom drže naslove svetskih prvaka po WBC (Vitalij) te IBF, WBO i IBO verzijama (Wladimir).