ring_ep_moskva

Istraga zbog navodne „kupovine zlatnih olimpijskih medalja“ u amaterskom boksu

 

Međunarodna bokserska asocijacija (AIBA) pokrenula je internu istragu povodom optužbi Bi-Bi-Sija da su čelnici AIBA potplaćeni da omoguće osvajanje zlatnih medalja bokserima iz Azerbejdzana na Olimpijskim igrama u Londonu. Kako je objavljeno na noćnom programu Bi-Bi-Sija, ogromna suma novca je data čelnicima AIBA i Svetske bokserske serije (WSB) kako bi se osigurale zlatne medalje bokserima iz Azerbejdžana.

Predsednik AIBA Vu Čing Kuo je ove optužbe nazvao „potpuno neisitinitim i besmislenim“ , ali je potvrdio da je AIBA pokrenula istragu povodim tih optužbi.

Povezana vest:  Mrki pogledi i gurkanje Ražnatovića i Kozakova

-Lično ću voditi istragu, jer u AIBA ne dozvoljavamo korupciju – rekao je Vu.

On je podsetio na „trud i napor“ koji je uložio u „čišćenju sopstvene kuće“.

-Želim da vas podsetim na trud koji sam uložio u čišćenje kuće. Četiri potpredsednika, generalni sekretar, šest članova Izvršnog komiteta – svi su izbačeni zbog zloupotrebe – rekao je Vu.

Povezana vest:  Bokseri iz 19 zemalja na "Beogradskom pobedniku"

On je dodao da su korupcija i manipulacija bilo kakve vrste „neprihvatljivi“.

-Čistimo kuću već četiri godine. Garantujem vam da će se AIBA uvek boriti protiv korupcije – rekao je Vu.

Prema Bi-Bi-Siju, izvršni direktor WSB-a Ivan Kodabakš umešan je u dogovor kojim je omogućeno da se iz Azerbejdžana uplati nekoliko miliona dolara u zamenu za nameštanje rezultata na olimpijskom bokserskom turniru u Londonu.

Kodabakš je odbacio ove optuztzbe kao „apsolutnu laž“.

Povezana vest:  Pakjao brani titulu protiv nepobeđenog Algijerija

-Nikada nisam nudio zlatne medalje Azerbejdžanu – rekao je on.

Olimpijski boks se inače, već godinama brani od optužbi za korupciju, naročito posle čuvenog skandala sa Rojom Džonsom na Igrama u Seulu 1988. kada su sudije dodelile pobedu Južnokorejancu Park Si Hunu uprkos činjenici da ga je Amerikanac deklasirao .

Tada je Park, očigledno postiđen odlukom sudijskog žirija, podigao ruku Džonsu priznajući moralnu pobedu protivniku  Trojica sudija koji su glasali za Parka kasnije su suspendovani.