tajson_i_pop

Miroslav Popović predsednik WBC-CISBB

 

U luksuznom hotelu i kazinu „Mendelej bej” u Las Vegasu, nedavno je održan 49. kongres najprestižnije bokserske federacije na svetu – Svetskog bokserskog saveta (WBC), na kome je učestvovalo više od 1.300 delegata iz 164 zemlje. Svojim prisustvom kongres je uveličao rekordan broj aktuelnih i pogotovo bivših bokserskih šampiona: Majk Tajson, Ivander Holifild, Lari Holms, Ken Norton, Oskar de la Hoja, Rej Šugar Leonard, Marvin Hagler, Tomas Herns, Hulio Cezar Čavez senior i junior…

Srbiju se predstavljali predsednik federacije prof. dr Miroslav Popović, dugogodišnji član Borda (Uprava) WBC, predsednik Balkanske federacije Velizar Djerić i generalni sekretar srpske federacije Luka Popović. Od naših boksera najbolje je rangiran Enad Ličina, na 15. mestu u kruzer kategoriji, u kojoj je Nenad Borovčanin 25. Crnogorski bokser iz Budve Nikola Sjekloća, član beogradskog kampa Crvena zvezda Ginis, ostao je na šestom mestu u supersrednjoj kategoriji, i moraće bar još jednom da brani titulu Internacionalnog šampiona.

Povezana vest:  Mani Pakjao zvanično objavio kraj bokserske karijere

WBC čini ukupno deset konfederacija, a u Las Vegasu je jednoglasno odlučeno da ubuduće predsednik Združenih nezavisnih i slovenskih zemalja (CISBB) bude Miroslav Popović, dugogodišnji potpredsednik, dok je na čelu ovog ogranka bio počivši potpredsednik WBC-a Edmund Lipinski (Rusija). Član UO CISBB je Velizar Đerić, predsednik BS Srbije.

U Las Vegasu, nezvaničnoj svetskoj prestonici boksa, pored velikih šampiona bila su i trojica od četvorice vodećih američkih promotora: Don King, Oskar de la Hoja („Golden boj”) i Gari Šo, a izostao je jedino Bob Arum, mada su na kongresu bili njegovi bliski saradnici.

Povezana vest:  MEČ ZA WBC INT PRVAKA SVETA, Zlatičanin odbranio titulu, Sjekloća siguran

-Na svečanom zatvaranju mi je ukazana posebna čast, jer sam sedeo za stolom sa Tajsonom i njegovom suprugom. Tajson mi je rekao da je Mate Parlov kao bokser proneo slavu Jugoslavije širom sveta. Bio je veoma srdačan, pokazavši sasvim drugo lice od onog dobro prepoznatljivog u javnosti. Zadovoljan sam boravkom u Las Vegasu, a legendarni predsednik WBC-a, Meksikanac Hoze Sulaiman, još jednom je potvrdio da je veliki prijatelj srpskog boksa – rekao je Miroslav Popović.

Čelnici WBC-a su posebno istakli da su ponosni na humanitarni rad ove organizacije, posebno pohvalivši Amerikanku Džil Dajamond, koja je na čelu Komiteta za pomoć siromašnoj deci u celom svetu. Prikazan je i dokumentarni film o nedavno preminulom legendarnom bokserskom šampionu Džoe Frejzeru. Naredni, jubilarni 50. kongres WBC-a, održaće se u poznatom meksičkom turističkom centru Kankunu, a 2013. u Kardifu (Vels).

Povezana vest:  51. BEOGRADSKI POBEDNIK, Drenovak: Pružićemo maksimum!

-U Las Vegasu nam je stalno na usluzi bio naš zemljak, građeviski preduzimač u penziji Rajko Radosavljević, koji ima odlične kontakte s najvećim američkim bokserima i promotorima. On decenijama živi u Americi, a ranije je živeo u Lominoj ulici u centru Beograda. Njega sam upoznao u Las Vegasu još kada sam tamo gostovao kao selektor reprezentacije bivše Jugoslavije – rekao je Popović.

Prijateljski susret Tajsona i Holifilda

Miroslav Popović je otkrio da su se nekada žestoki rivali u ringu Majk Tajson i Ivander Hofilid, prijateljski susreli u Las Vegasu, sa širokim osmesima…

-Pozdravili su se toplo i srdačno, što je još jedan dobar pokazatelj da je boks, iako za mnoge surov sport, zaista plemenita veština – napomenuo je Popović.