klicko_cizora

MEČ ZA WBC POJAS U TEŠKOJ KATEGORIJI

Kličko pobedio Čizoru na poene

 

Titulu je odbarnio Vitali Kličko u meču za WBC pojas u teškoj kategoriji , kao što smo i najavljivali ali na poene. Naime, Doktor Gvozdena pesnica Kličko držao je, sve vreme, meč u svojim rukama. Ukrajinac je u celom meču odradio borbu na najbolji mogući način a sudije su bodovale 118:110, 118:110, 119:109 za Klička.

Meč za prvaka sveta u WBC verziji u teškoj kategoriji između Vitalija Klička iz Ukrajine i Dereka Čizora iz Velike Britanije održan je u Minhenu – Olimpijahale (kapacitet 20.000 gledalaca). Doktor Kličko ušao je u halu uz zvuke zvona i hevi metal gupu AC/DC a sala se zapalila i čulo se samo: Kličko, Kličko, Kličko…

A pred ulazak u Arenu Kličko je rekao:

-Sada je vreme za borbu i vreme za još jedan od nizu nokauta…

Iako je Čizora prvi ušao u ring a, naravno, Kličko drugi ali je odmah počelo koškanje gde je Čizora pljuno drugog brata Klička – Vladimira ali ni ovaj Kličko nije reagovao. A na intoniranje britanske himne publicka je zviždala, najverovatnije zbog svih minulih dešavanja… Naravno, Čizora je na ringu bio u dresu Mančester junajteda a na leđima je imao broj 7 koji je, svojevremeno nosi Dejvid Bekam.

Povezana vest:  Stivenson odbranio titulu u lako teškoj kategoriji

Kličko je od prve sekunde počeo da boksuje sa otvorenim gardom, sa spupštenom levom rukom a Čizora je od starta želeo da se nađe u klinču da bi došao do mogućnosti da zadaje udarce. Posle prve runde, početnih ispitivanja više udaraca zadao je Kličko dok je Britanac pokušavao da bude agresivniji.

I u drugoj deonici meča a Kličko je pojačavao tempo dok je Čizora i dalje pokušavao da se “istegne” i da iznenadi Klička ali je Ukrajinac bio izuzetno koncentrisan na borbu.

Naredne runde, treća, četvrta i peta nisu donele ništa novo. Naime, Čizora je pokušavao da stigno do klinča dok je Kličko sve to uspšeno neutralisao. Od prve sekunde prve runde Kličko je zauzeo položaj “autsajdera”, tačnije centar ringa je prepustio “Del Boju” kako zovu Čizoru tako da je tim potezom i štedeo snagu. Iako je Čizora pre meča najavljivao da je maksimalno spreman za meč, kao i da želi pobedu Čizora je posle pete runde, može se slobodno reći, delovao pomalo grogi a na kraju osme runde, kao da nije znao gde se nalazi.

Povezana vest:  Najuspešniji srpski bokser Nikola "Džoni" Stevanović odbranio titulu u uzbudljivom meču

U sedmoj rundi borba se rasplamsala jer je Čizora uspeo da uputi par udaraca ali je poslednjih 30 sekundi pripalo, definitivno Kličku koje je, iako spuštenog garda, zadao par teških udaraca. Naredna runda za Čizoru bila je na sve ili ništa te je bilo dosta otvorenijih udaraca sa obe strane. Čizora je pokušavao sa Kličkove desne ruke da zadaje udarce ali ništa nije poremetilo Klička koji je i dalje, sa utvrđenom taktikom, grabio ka pobedi.

Ni deveta runda nije donela ništa novo ali je Kličko imao lepu seriju kojom je još više uzdrmao Čizoru. U 10. rundi ali i u 11. Vitali je radi zacrtano i, čini se, das u obojica štedeli snagu za poslednju deonicu kada bi trebalo da se otvori sav arsenal naoružanja.

U poslednjoj rundi Kličko je pokušavao da drži Čizoru na distanci a Del boj nije menjao taktiku iako se očekivao totalni napad jer je ulog bio pojas u WBC verziji.

Povezana vest:  Sara Ćirković izborila vizu za Olimpijske igre u Parizu

Posle meča došlo je verbalnog koškanja između Vladimira Klička i Dereka Čizore. Naravno, po proglašenju pobednika u ovoj borbi došlo je, ponovo, do verbalnog koškanja između Vitalija Klička i Čizore.

Kličko je prethodni put bio u ringu 9. oktobra prošle godine kada je deklasirao Tomaša Adameka nokautom u 10 rundi. Kličko sa ovim mečom ima upisanih 44 pobede (40 KO) i samo dva poraza. Te poraze “zaradio” je od Lenoksa Luisa 21. juna 2003 i od Krisa Birda 1. aprila 2000.

Britanac Derek Čizora sa ovim mečom ima, i dalje,  15 pobeda (9 KO) i tri poraza ali su ti porazi došli u nezgodno vreme i kada se borio za pojaseve u teškoj kategoriji. Naime, Čizora je u poslednjem meču, koji je održan 3. decembra 2011 u HHelsinkiju izgubio od Roberta Heleniusa (16,0,0) a tada je želeo tri pojasa, i to: WBA intercontinental, EBU (upražnjeno mesto) i WBO intercontinental. Isto, prošle godine, samo u julu Čizora je izgubio od Tajsona Furija i to u borbi za dve titule Britanskih prvaka.