aleksandar_drenovak_i_jovanovic

POČINJE BOKSERSKI TURNIR NA IGRAMA

Drenovak u prvom kolu protiv Suareza

 

Aleksandar Drenovak jedini je srpski predstavnik u amaterskom boksu na Olimpijskim igrama u Londonu. Posle 12 godina odsustva srpskih takmičara na Igrama Drenovak počinje pohod ka medalji. Naime, još od Igara u Sidneju Srbija nije imala predstavnika na Igrama a ostaće zapisano da je Drenovak prvi predstavnik u plemenitoj veštini od kada Republika Srbija nastupa samostalno na Igrama. Aleksandar je bio i prvi srpski sportista koji se našao na Ostrvu gde je proveo tri nedelje u Kardifu na završnim pripremama.

Povezana vest:  PRIPREME SENIORA NA KOPAONIKU, Drenovak predvodio ekipu, sledi rad u Beogradu

U kategoriji do 75 kilograma, pored momka iz Vrnjačke banje kvalifikovalo se još 27 boksera a interesantno je to da u srednjoj kategoriji (do 75 kg) nema predstavnika Rusije i Kube.

U prvom kolu, u subotu od 23 časa po lokalnom vremenu Drenovak će boksovati protiv Delgrada Suareza iz Ekvadora. U slučaju da prođe prvu prepreku Aca će se sastati sa boljim iz duela Adem Kilići (Turska) – Nursat Pazijev (Turkmenistan).

Drenovak je normu overio na svetskom prvenstvu u Baku gde je bio peti dok je njegov prvi protvinik na Igrama – Suarez bio treći na kvalifikacionom turniru za Severnu i Južnu Ameriku koji je održan u Rio de Ženejru. Pored Suareza na Igrama u boksu iz Ekvadora je kvalifikovano još šestorica boksera.

Povezana vest:  PROFI SPEKTAKL U NA CETINJU, Roki Milenković i Roganović za WBC CISBB pojas

U šesnaestini finala, ako prođe prvu prepreku Drenovak bi mogao da se sastane sa boljim iz meča Kilić – Pazijev. Turski bokser Adem Kilići je vicešampion Evrope iz Ankare tako da je velika verovatnoća da bi upravo Turčin mogao biti drugi protivnik.

Drenovak želi u istoriju

Podsećanja radi u boksu je osvojeno 11 medalja na Olimpijskim igrama. Svi još pamte mečeve Slobodana i Tadije Kačara, Mate Parlova, Zvonka Vujina…. ostaje da se vidi da li će i Aca imati snage, umeća i sportske sreće da stigne do pobedničkog postolja.

Povezana vest:  Marjan Beneš u Beogradu potpisivao svoju knjigu “Od točka do rakete”

Osvajači medalja na OI u boksu:

Damir Škaro 1988 bronza

Ante Josipović 1984 zlato

Redžep Redžepovski 1984 srebro

Mirko Puzović 1984 bronza

Azis Salihu 1984 bronza

Slobodan Kačar 1980 zlato

Tadija Kačar 1976 srebro

Ace Rusevski 1976 bronza

Mate Parlov 1972 zlato

Zvonko Vujin 1972 i 1968 bronza