aleksandar_drenovak_pobeda_ekvador

Drenovak: Zadovoljan sam, sledi duel sa Turčinom Kilićijem

 

Počeo je bokserski turnir u Londonu a Srbiju predstavlja Aleksandar Drenovak u srednoj kategoriji (do 75 kg). Momak iz Vrnjačke banje je nastupio na olimpijskom turniru posle 12 godina ne učestvovanja naše zemlje na Igrama a posle 24 godine je prošao prvo kolo što je veliki uspeh za srpski boks a poslednju medalju osvojio je Damir Škaro (bronza, 1988). Pre Drenovaka Srbiju je predstavljao je Geard Ajetović u Sidneju 2000 ali nije prošao prvo kolo.

Na startu takmičenja Aleksandar je za protivnika dobio boksera iz Ekvadora Delgada Suareza Marla i bio je siguran posle tri runde sa rezultatom 13:12 (3:4,4:3,6:6). Naredni protvnik Drenovaku u Londonu biće Turčin Adem Kilići koji je sa 14:7 (4:2,6:3,4:2) pobedio Nurshata Pazijeva iz Turkmenistana. Turčin je bio 17 na minulim Olimpijskim igrama a na svetskom prvenstvu 2007 bio je treći dok je 2009 bio 9. Ipak, razloga za optimizam ima a Drenovak je posle meča delovao raspoloženo i siguran u sebe.

Povezana vest:  Pinki dočekuje šampione

-Šta da ti kažem osim da nije bilo lako ni pre ni za vreme meča. Znate kako je navelikim takmičenjima, prva kola su najteža. Treba u turnir ući dobro, skoncentrisano. Ovih dana se dosta pisalo o meni i trebalo je to opravdati na ringu pa je pritisak bio dosta veliki. Još kad dodam da je cela Vrnjačka banja izlepljena mojim slikama, da su svi na video bimovima u kafićima pratiili boks mečeve, pogotovo moj, nisam smeo da ih razočaram. Cela srbija je gledala boks i zato sam morao da opravdam to – prve su reči Drenovaka.

Povezana vest:  Borovcaninu nagrada grada Loznice!

Momak iz Vrnjačke banje nije bez korena u boksu. Naime, njegov otac ga je trenirao a uz Miodraga Milića trenera reprezentacije počeo je sa prvim bokserskim koracima. Podsećanja radi Aca je svoj kvalitet prvi put pokazao 2006. kada je bio treći na svetskom Univerzitetskom prvenstvu u Kazahstanu ali je zbog povrede palca (polomljen prst) morao da ostane na trećem mestu. Tada je nagovestio da može da stigne do Olimpijskih igara.

-Uspeo sam da se izborim sa pritiskom i da pobedim, ali nije bilo lako. Sada sam ostvario pobedu, prošao prvo kolo i doneo lepe vesti ljubiteljima boksa u Srbiji. Sigurno je da će biti lakše u daljem takmičenju a ja se nadam scenariju iz Bakua gde sam svaki meč sve bolje boksovao.

Povezana vest:  Marko Huk: Sve me više vuče da se vratim, sanjam Arenu

O narednom protivniku Drenovak kaže.

-Za pobedu protiv Turčina moraću da budem brži, jači, bolji jer je on odličan bokser, osvajač bronze iz Čikaga i srebra iz Ankare ali nije nepobediv, uz Božiju pomoć i mirnu glavu idemo dalje. Trener Milić će napraviti strategiju koja će biti pobednička i nadam se da će se Srbija ponovo radovati – rekao je na kraju Drenovak.

Osvajači medalja na OI u boksu:

Damir Škaro 1988 bronza

Ante Josipović 1984 zlato

Redžep Redžepovski 1984 srebro

Mirko Puzović 1984 bronza

Azis Salihu 1984 bronza

Slobodan Kačar 1980 zlato

Tadija Kačar 1976 srebro

Ace Rusevski 1976 bronza

Mate Parlov 1972 zlato

Zvonko Vujin 1972 i 1968 bronza